Boomklever
Boomklever (Foto: Rob van den Berg)

Boomklever heeft Koolmezenkast in bezit genomen. Hij komt met voer naar het nest terug.

Deze boomklever heeft een koolmezenkast gekraakt door het invlieggat te vergroten. In dit 'kraakpand' nestelt hij en heeft jongen.

De boomklever kan makkelijk de stam omhoog én omlaag lopen; hij schuifelt alle kanten op en lijkt aan de stam te kleven.

Normaal gesproken zijn Boomklevers holenbroeders die de opening van hun broedholte verkleinen door te 'metselen' met modder. Die metseldrang is vaak zó sterk dat ze, ook als het gat al de juiste grootte heeft, ergens in de omgeving tóch nog lekker een metselwerkje maken.

Het opvallende, gedrongen lichaam en de kleur van het verenkleed zijn de belangrijkste kenmerken van de boomklever. In Nederland is de vogel met geen enkele andere soort te verwarren.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten die de vogel zoekt door met de snavel in de boombast te hakken. Hierbij klimt de vogel als enige Nederlandse vogel ook met de kop naar beneden omlaag. Behalve insecten worden vooral in de winter ook noten en zaden gegeten. De vogel breekt noten soms open door ze in een spleet te klemmen en er met de snavel op te hakken. In het najaar legt de boomklever een ruime wintervoorraad van zaden en noten aan.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden