Ook in de regio Ermelo heeft Stibo herinneringen en voorwerpen uit de oorlogstijd verzameld. Bijzonder voorbeeld hiervan is een propellerblad. (eigen foto)
Ook in de regio Ermelo heeft Stibo herinneringen en voorwerpen uit de oorlogstijd verzameld. Bijzonder voorbeeld hiervan is een propellerblad. (eigen foto) (Foto: )

75 jaar bevrijding: voor de expositie is uw hulp nodig!

door Stichting Behoud Oorlogsherinneringen

Vanaf september dit jaar zal Museum Het Pakhuis in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Stibo (Stichting Behoud Oorlogsherinneringen) werkt achter de schermen op dit moment al druk samen met Museum Het Pakhuis aan een expositie met educatieprogramma, fietsroute langs plaatsen in de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog van betekenis zijn geweest en een bevrijdingsevenement. Volgens oprichter Pieter Trap van Stibo wordt het een indrukwekkend en afwisselend programma voor jong en oud. Voor de expositie hebben zij uw hulp nodig!

ERMELO - Trap: "Juist met mijlpalen als 75 jaar bevrijding wordt het belang van het doorgeven van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog door middel van verhalen en voorwerpen goed zichtbaar." In de afgelopen 2,5 jaar dat Trap zich met zijn stichting bezig heeft gehouden met het verzamelen van verhalen en voorwerpen uit de oorlogstijd is hun bereik van lokaal naar landelijk gegaan. "Juist onder jongeren is er veel interesse in de Tweede Wereldoorlog. Het is fantastisch om daar met ons jonge team aan bij te dragen", aldus Trap.

Propellerblad 
Ook in de regio Ermelo heeft Stibo herinneringen en voorwerpen uit de oorlogstijd verzameld. Bijzonder voorbeeld hiervan is een propellerblad van het vliegtuig van Anton Münzer dat te zien is op de foto. In de vroege ochtend van 9 februari 1945 stortte de toen 24-jarige Anton met zijn FW190 neer aan de Riebroekstesteeg. Een onbekende geschiedenis die boven water kwam na een interview met Herman van Wilgenburg (1932).

Overleden 
Anton is na zijn crash uit zijn vliegtuig geklommen, maar later die ochtend in het weiland alsnog aan zijn verwondingen overleden. Trap: "De crash van Münzer, op de plek waar de foto is genomen, roept tal van vragen op. Wie was Anton? Was hij vlieger vanwege zijn ideologie of voor het avontuur? Vragen waar wij ondanks onze zoektocht in Duitsland naar nabestaanden waarschijnlijk geen antwoord op krijgen. Feit is dat verhalen veel makkelijker worden verteld en veel meer tot de verbeelding spreken door een voorwerp."

Oproep 
Daarom is Stibo op zoek naar voorwerpen uit de oorlog die deel uit kunnen gaan maken van de expositie in Museum Het Pakhuis. Bent of kent u iemand met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog waar u een goed thuis voor zoekt? Of deze in bruikleen wilt geven voor de expositie 75 jaar bevrijding? Neem dan contact op met Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. 06-12942857 of

www.oorlogsherinneringen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden