Afbeelding
Foto: Shutterstock

Geld voor een aardgasvrij Ermelo

8 juni 2020 om 17:21 Algemeen

ERMELO - De gemeenteraad van Ermelo wordt gevraagd dit jaar en in 2021 een bedrag van 170.101 euro beschikbaar te stellen om uitvoering te geven aan de zogenoemde transitievisie warmte. In de visie wordt aangegeven hoe Ermelo voor 2050 stapsgewijs aardgasvrij wordt gemaakt.

Wijnand Kooijmans

De visie is opgesteld in samenwerking met een projectgroep waarin onder meer waren vertegenwoordigd netbeheerder Liander, woningcorporatie Uwoon en energiecoöperatie Veluwe-Energie. Tijdens twee bewonersavonden zijn inwoners geïnformeerd over wonen zonder aardgas. Het plan gaat over de gehele bebouwde omgeving. Naast woningen zijn dat utiliteitsgebouwen en bedrijfspanden.

Aan de hand van de visie wil Ermelo invulling geven aan de ambitie in 2030 energieneutraal en in 2035 klimaatneutraal te zijn. Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving levert, zo geeft het college aan, een grote bijdrage aan de doelstelling energieneutraal te worden.

Uit onderzoek blijkt dat voor de meeste wijken een individuele aanpak voor de hand ligt als het gaat om deze aardgasvrij te maken. Alleen voor het centrum van Ermelo geldt dat de hoge warmtevraag mogelijkheden lijkt te geven om de haalbaarheid van een warmtenet te onderzoeken.

Het centrum van Ermelo is daarom in de visie opgenomen als kansrijke wijk om voor 2030 een uitvoeringsplan op te stellen maar ook te beginnen met de uitvoering daarvan. Andere kansrijke wijken zijn de recente woningen verspreid over geheel Ermelo en de buurten rond de Wijk van de Toekomst.

Uitvoeringsplannen worden opgesteld in samenspraak met de betrokken stakeholders en de bewoners. Met elkaar moet worden afgesproken hoe de overstap naar aardgasvrij wordt gefinancierd, wat de rol is van de verschillende betrokken partijen en hoe de voorlichting en participatie wordt ingevuld.

De gemeente is aangewezen als regisseur voor de uitvoering van de warmtetransitie. Onder meer is hiervoor een projectleider vanuit de gemeente die het proces met betrokkenen in de wijken begeleidt bij het maken van wijkuitvoeringsplannen. Ook is een projectondersteuner nodig. De gevraagde financiële middelen zijn grotendeels bestemd voor de invulling van deze twee functies.

In de ambitie is opgenomen dat voor 2030 twintig procent van de woningen aardgasvrij is gemaakt. In de uitvoeringsplannen moet ook rekening worden gehouden met de technische en financiële haalbaarheid van de plannen. Dat kan in de praktijk betekenen dat een kansrijke wijk toch meer tijd nodig heeft en dat beter in een andere wijk kan worden begonnen. In 2020 wil het college van burgemeester en wethouders op bedrijventerreinen, samen met de ondernemers, kijken hoe tot een plan van aanpak kan worden gekomen bedrijfsgebouwen aardgasvrij te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie