Voorzitter Wiert Omta (links) en secretaris Martin van Leussen vrezen voor de toekomst van Watersportvereniging Ermelo als de ambitieuze plannen voor Strand Horst worden doorgezet. (foto: Marco Jansen)
Voorzitter Wiert Omta (links) en secretaris Martin van Leussen vrezen voor de toekomst van Watersportvereniging Ermelo als de ambitieuze plannen voor Strand Horst worden doorgezet. (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Verstening, verkeers-en geluidsoverlast

22 juni 2020 om 14:02 Algemeen

ERMELO -Het grote aantal bezwaren tegen het bestemmingsplan Strand Horst maakt dat de gemeente Ermelo 25.000 euro extra moet uittrekken voor door de Raad van State gewenst onderzoek. Een bezwaarmaker is watersportvereniging Ermelo (WSE). Zij willen een duurzame ontwikkeling van de Randmeerkust en het aanliggende vaarwater.

Marco Jansen

 Watersportvereniging Ermelo beweert één van de oudste gebruikers te zijn van Strand Horst. Ze hebben een duidelijke visie over het gebied, dat in eigendom is van Leisurelands en op het zwaartepunt ontwikkeld wordt door Bert van den Brink. Aan het woord zijn voorzitter Wiert Omta en secretaris Martin van Leussen.

Uitbreiding logisch

De bestuurders maken duidelijk dat zij niet tegen ontwikkelingen op Strand Horst zijn. Omta: “Er komt wat slijtage en dat moet hersteld worden. Het is goed dat dit college wat wil doen met het gebied. Ook vinden we het logisch dat wat uitbreiding nodig is om dat te realiseren. Dan denken wij aan een restaurant met een strand en recreatieve mogelijkheden. Dat de ondernemers dat willen oppakken, snappen wij goed. Maar de ontwikkelaar heeft in het bestemmingsplan alle ruimte gekregen en dat lijkt ons niet verstandig. Wij vertrouwen erop dat het een mooi gebouw wordt waar Bert van den Brink zich voor inspant. Maar je kunt daarin ook doorschieten met een groot hotel van 60 meter hoog en een evenementenhal van 6000 m2. Dat is nu aan de hand en daar worden wij onrustig van.”

Massaliteit

“Onze zorg zit vooral in de massaliteit die hier ontwikkeld wordt. De intensiteit van de bebouwing op zo’n krap stuk grond, een strook van 500 meter van slagboom tot slagboom, is ons teveel. Dat gebied gaat helemaal op de schop en er komt o.a. een hotel, congreszalen, speelparadijs, zwembad en evenementenhal. Het lijkt wel alsof het niet gek genoeg kan wat iemand neer wil zetten. Jachthaven Strand Horst mag een grote loods bouwen en de horeca mag vakantiewoningen plaatsen bovenop hun restaurant. Dat zorgt voor een stenen wand. Daar wil je een mooi en rustgevend gebied met veel groen toch niet aan opofferen?”

Verkeersdruk

Van Leussen: “Dit geeft enorme aantrekkingskracht op mensen. Uit verkeersonderzoek blijkt dat dit qua ontsluiting eigenlijk niet te doen is. Als er evenementen plaatsvinden moeten pendelbussen en verkeersregelaars ingeschakeld worden en zijn extra parkeerplaatsen en rotondes nodig. Wat gebeurt er met fietsers en kinderen die met de pont overgaan? Ook wij moeten hier naar toe, door alle drukte heen. De bereikbaarheid wordt een probleem en de veiligheid voor auto’s en fietsers komt in gevaar.”

Geluidsoverlast door activiteiten en het verdwijnen van strand en natuur zijn andere bezwaren. Omta: “Het strand is al verwijderd door Leisurelands in 2012 en met deze plannen versteent het gebied nog meer. Als je wilt recreëren op het randmeer is het plezierig om tegen een groene wal aan te kijken. Een stenen kolos verandert de aanblik van de omgeving enorm. En wij zitten er 200 meter vandaan.’’

Voortbestaan

Het bestuur van de WSE vreest zelf voor continuïteit op de lange termijn. Van Leussen: “Wij zijn onderhuurder van de commerciële jachthaven Strand Horst. We huren 90 ligplaatsen en moeten daar fors voor betalen. Verhuren van ligplaatsen zijn onze enige inkomsten. We lopen al risico doordat leden ouder worden en als men hier in de file naar toe moet of kinderen hier niet meer veilig kunnen fietsen, kost ons dat leden. Als je voor anker ligt en naar stenen kijkt en hier ’s nachts herrie hebt van evenementen is dat geen plus. De aantrekkelijkheid van dit gebied gaat ver achteruit. Als wij 10% leegstand hebben is het al over.’’

De leden (120, voor 90% Ermeloërs) verwachten dat het bestuur zijn uiterste best doet om de plannen terug te brengen tot ‘normale proporties’. Omta: “Wij zitten hier al 47 jaar en ondernemen al vanaf het begin van dit plan pogingen om betrokken te worden. We hebben het college uitgenodigd en raadsfracties benaderd. We proberen het gemeentebestuur te bewegen terug te komen op deze plannen. De gemeente praat echter alleen met ondernemers als investeerders en directe belanghebbenden. Het bestemmingsplan moet nu voor een groot deel worden aangepast, dus op z’n minst hebben we een punt.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie