Uitgever Dhr. van Wijnen verzorgt avond over de 'Bach Bijbel'

Op woensdagavond 15 mei komt uitgever Dhr. van Wijnen bij Christelijke boekwinkel Evita een avond verzorgen over de Bach Bijbel.

Bach leefde van 1685 tot 1750, zo’n driehonderd jaar geleden.

Een verrassend groot aantal documenten uit zijn leven is bewaard gebleven.
Slechts één document is ons overgeleverd dat voor niemands ogen bestemd was, maar alleen voor Bach zelf. Dat zijn de aantekeningen die hij maakte in zijn Bijbel. Die zag buiten hemzelf wellicht alleen zijn vrouw Anna Magdalena.
De Bijbel was voor Bach geen boek voor de boekenplank, of slechts een bron voor zijn muziek. Bach bestudeerde de Bijbel zorgvuldig. Hij zette strepen onder zinnen, hij maakte opmerkingen in de marge, corrigeerde zetfouten en voegde zelfs ontbrekende woorden uit citaten van Luther toe.

In het werk van Johann Sebastian Bach speelt de Bijbel een centrale rol. Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette is rechtstreeks uit de Bijbel afkomstig. De Bijbel die bij Bach op zijn werktafel lag wordt nu voor ieder toegankelijk. Van deze volstrekt unieke driedelige “Bach-Bijbel” is nu een heel bijzondere zogenaamde facsimile-heruitgave verschenen.
Zo kunt u meelezen met Bach.

De 'Bach-Bijbel' is ook bekend als de Calov-Bijbel. Abraham Calovius verzorgde de driedelige uitgave. De Bach-Bijbel is behalve een Bijbel ook een Bijbelcommentaar. Calov voegde aan de Bijbeltekst kanttekeningen en commentaren toe. Daarvoor putte hij uit de werken van Luther.
De Bach-Bijbel is dus niet alleen een uniek emotioneel monument: lezen in de Bijbel die Bach las. Maar ook een directe toegang tot de geestelijke leefwereld van Bach: door deze teksten liet Bach zijn geloof voeden en ondersteunen.

Deze bijzondere Bijbel ligt reeds ter inzage in bovengenoemde winkel.
Inloop vanaf 19.45 uur, om 20.00 uur zal Dhr. van Wijnen starten met zijn presentatie. Toegang is gratis, wel is er een collecte

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden