Afbeelding
Column Jack Hage

Onder Hoogspanning...

2 maart 2021 om 11:00 Column

Artsen weten het, medewerkers en hulpverleners binnen de GGz ook. Als mensen onder hoogspanning moeten presteren, dan kan dat nare gevolgen hebben. Op een gegeven moment knapt er iets en iemand kan thuis verslagen achter de keukentafel zitten met een burn-out. Vroeger noemden we dat ‘overspannen’ maar burn-out klinkt minder drastisch. Het is ook makkelijker uit te leggen voor iemand die het overkomt. Oorzaken kunnen uit vele hoeken komen. Het kan vanuit werkomstandigheden ontstaan, of een dramatisch- ‘iets’ van vroeger kan blijven knagen. Wat voor de ene persoon veel impact heeft, kan de ander overheen stappen. Maar onder Hoogspanning leven is niet fijn en ook gevaarlijk.

Er is nog veel meer met spanning en Hoogspanning aan de hand. Onze overheid heeft afgesproken dat ons land duurzamer moet worden. Perfect! Klimaatakkoorden zijn ontstaan en aan grote en kleine overheden worden er tijdlimieten gesteld om doelstellingen te behalen. In 2015 tekende Nederland net als 194 andere landen het Klimaatakkoord van Parijs. In 2019 heeft onze overheid vele regelgeving bekrachtigd en zich ten doel gesteld dat ons land in 2030 49 procent minder CO2 uitstoot moet hebben t.o.v. het peiljaar 1990. In het jaar 2050 moet dat zelfs 95 procent zijn.

Er wordt keihard naar oplossingen gezocht. Landschapsvervuilende windmolens worden uit de grond gestampt. In de Noordzee zijn de gevolgen van ecologische vernietiging al merkbaar, maar toch bouwen we door. Solar (zonnepanelen) bouwen we op elke vierkante meter en de gevolgen van het recyclen van miljoenen zonnepanelen in de toekomst wil men nog niet over nadenken.

Universiteiten en netbeheerders slaan alarm over de enorme toename van oplopende spanning en mogelijk ‘overspanning’ op ons elektriciteitsnet omdat elke dorp, elke wijk tegenwoordig meer stroom oplevert dan opneemt. Slimme meiden en jongens in studenten-brainstorm-clubjes worden niet gehoord en de gevolgen van een enorme toename van elektrische auto’s en een heel ander patroonverloop van energie afname wordt in de wind geslagen. Men ligt er nog niet wakker van dat transformatorhuisjes kunnen ontploffen en dat onze gehele elektriciteitsnet een burn-out kan oplopen.

In december 2019 sloeg mijn hart van schrik per subiet over! Er kwamen signalen van ons gemeentehuis dat men overwoog om zonnepanelen op de heide te plaatsen. Of dat die er ooit komen is nog een raadsel. Het onderwerp zal ergens sudderen. Maar alleen het idee al...De heide is voor schapen, wandelaars en een natuurlijke plaats. Laten we duidelijk stellen dat ik een enorme voorstander ben van energie-opwekking zonder fossiele brandstof. Maar het zou toch te wrang zijn dat er over twintig jaar de zoveelste parlementaire commissie in het leven is geroepen omdat we niet nadachten over een passend ‘te zwak’ netwerk? Het kan onze samenleving ontwrichten. Als we straks zonder energie, zonder water én zonder kachel zitten... dan zal die GGz het nog drukker krijgen...

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie