Avond vol weetjes en verhalen over de 'Bach Bijbel'

Woensdag 15 mei komt Dhr. van Wijnen van uitgeverij van Wijnen een avond verzorgen over de uiterst bijzondere 'Bach Bijbel' bij Christelijke boekwinkel 'Evita'.

Toen Bach overleed werd er van alle boeken in zijn bibliotheek een lijst gemaakt. Bovenaan de lijst stond: "Calovi Schriften"- geschriften van Calovius. Lange tijd wisten we niet precies welke boeken met die aanduiding werden bedoeld - tot in 1934 een zeer bijzondere ontdekking werd gedaan in het Amerikaanse plaatsje Frankenmuth. In juni 1934 woonde een lutherse predikant, Christian G. Riedel, een zitting bij van de Missouri Synode van de Amerikaanse Lutherse kerk, in Frankenmuth, Michigan. Hij logeerde bij zijn neef, Leonard Reichle. Die liet hem een boek zien waarin Riedel op de titelpagina meteen Bachs handtekening herkende. Reichle vond vervolgens de andere twee delen op zijn zolder. Zijn familie had ze in de jaren 1830 in Philadelphia gekocht.Reichle schonk de drie delen aan de Concordia Seminary Library in St. Louis, Missouri, in oktober 1938, en de Calov-Bijbel bevindt zich daar vandaag de dag nog steeds.De Calov-Bijbel bevat als gezegd drie delen, met telkens op het titelblad de handtekening van J.S. Bach, gevolgd door de datum, 1733.De Bijbel bevat honderden onderstrepingen, en kanttekeningen in de hand van Bach, een toeschrijving die is bewezen door handschriftanalyse en chemische analyse van de inkt.

Uitgever van Wijnen komt om nog meer achtergrondinformatie over deze Bijbel te vertellen, ook de link tussen de Bijbel en zijn muziek komt aan bod. Daarnaast is er gelegenheid zelf in de 3-delige Bijbel te bladeren. Op 15 mei vanaf 19.45uur bent u van harte welkom, om 20.00uur zal Dhr. van Wijnen starten met zijn presentatie. Naar verwachting zal de avond duren tot 21.15. De toegang is gratis, er is een collecte voor de onkosten. Locatie: Chr. boekwinkel 'Evita' Molenaarsplein 28 Ermelo. Mail voor meer informatie naar:info@evita-ermelo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden