Afbeelding
Column Greet Termaat

Je Maintiendrai

5 maart 2021 om 13:21 Column

“Mevrouw wat bent u daar aan het doen?”, riep vorige week een BOA naar mij, terwijl ik opzichtig foto’s maakte van de enkele auto’s die hele dagen op het voormalig marktplein geparkeerd staan. Boos omdat ik, als marktbewoner, wéér elders in het dorp een plek moest vinden.

“Waarom mogen júllie hier staan zonder parkeerschijf, terwijl ík als medebewoner aan dit plein zoveel honderd meter moet lopen om ergens te parkeren?”, brieste ik tegen hem.

Helemaal verkeerd natuurlijk, hij maakt dit tig keer per dag mee en schoot dan ook meteen in de professionele pantserhouding.

Dus een wedervraag: “Hoe komt u er bij dat dit onze auto’s zijn?

”Nou, ik kan zien van wie ze zijn en hoe lang ze er staan. Met “jullie” bedoel ik dus gemeentewerkers, die óók de hele dag vrije plekken aan de overkant bezetten! Thuiswerken, ho maar!”

Als een ouderwetse veldwachter, borst vooruit, hoofd opgeheven, zijn blik op Je Maintiendrái, oftewel ik zál handhaven: “Mevrouw, u heeft dus geen kennis van de wet! Want anders zou u weten dat wij niet handhaven op dit plein en …”

“Huh?”, dacht ik en onderbrak hem: “Maar dat gele bord dan bij de inrit? Dat zegt toch dat dit een blauwe zone is? Hoe moet ik als burger én als buurvrouw dan weten dat er niet gehandhaafd wordt?”

Wenkbrauwen omhoog: “Mevrouw, u laat me niet uitspreken! U heeft dus geen kennis van de wet! Want dan weet u dat er niet gehandhaafd wordt, omdat er geen blauwe lijnen bij de vakken zijn. Heeft te maken met grondwerkzaamheden.”

Nou, ík wilde door zijn houding ondertussen wel door diezelfde grond zakken: “Ja maar …”

Hij verhief zijn stem,: “Mevróuw, u laat me wéér niet uitspreken!!”

“ja ja, ik snap het wel, ik mag hier zonder kaart parkeren, maar dan heeft dat bord toch geen zin?” onderbrak ik hem weer, waardoor de grip als van de Boa Constrictor, nóg vaster werd.

En weer diezelfde zin, eindigend met: “ik kan wel een proces verbaal uitschrijven, dan kunt u bezwaar aantekenen en zien wie er gelijk heeft!”

Hmmm… Gelijk? Ik heb liever geluk. Dus ik gooide het over een andere boeg en kroop op mijn knieën uit het denkbeeldige gat in de grond: “Excuus dat ik zo opgefokt naar u toe kwam, het was me even te veel vanmorgen!”

Maar hij ging door: Heeft u een legitimatiebewijs?”

Hij schreef mijn gegevens over in een boekje(??) Dat maakte wel indruk. Ja, als zelfs oude vrouwtjes agressief gedrag gaan vertonen móet je (jezelf) wel blijven handhaven!

Thuis de verkeerswetsregel bekeken. Daaruit blijkt dat de Blauwe Zone, met of zonder blauwe strepen, dezelfde regels heeft. Dus mijn auto wijselijk niet neergezet!

Vannacht schrok ik wakker van een brullende blad blazende benzinemotor. Ik dacht dat er iemand doorgedraaid was, maar handhaving greep niet in. Vanmorgen bleek het plein “versierd” met blauwe lijntjes.

Wetskennis is dus bij onze gemeentemensen nog niet zo ingeburgerd, want ook de algemene bepaling “Na 22 uur geen burengerucht” én de avondklok worden niet gehandhaafd. Of staan zij boven de wet?

Zeg dat dan gewoon! Een goede buur is altijd beter dan ….!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie