Column Jack Hage Sr.

Vertrouwen foetsie...

12 april 2021 om 09:30 Column

Wie de afgelopen tijd alle fratsen in de politieke Arena heeft gevolgd zal het met mij eens zijn dat er nogal wat mis is. Eigenlijk wil ik geen columns over de politiek schrijven. Die heb ik altijd op sites geplaatst die daar voor gemaakt zijn. Dat komt ook omdat ik als secretaris voor NLB (Nederlandbeter) werkzaam mag zijn. Samen met onze ploeg hebben we honderden gezinnen bijgestaan in de Toeslagen affaire. Nog erger is dat dit schandaal al ruim twaalf jaar bekend was en weinigen iets deden. Ondanks een opgestapte regering is er nog niets geregeld voor gedupeerden. In elke plaats in ons land, in elke provincie zijn er slachtoffers.

Kranten -groot of klein- moeten de politiek goed volgen. Dus een column alhier moet ook kunnen. Soms is het als buitenstaander niet te bevatten hoe makkelijk politieke kopstukken iets vergeten zijn - zich bepaalde dingen niet meer kunnen herinneren of geen antwoorden hebben hoe iets op te lossen is. Omdat men het niet weet, volgt er vaak wederom een geldverslindend onderzoek. Dat heet tijd rekken.

Wegkijken...

En wat dacht u van de meiden en jongens die het bij Defensie om hun oren kregen en in de steek gelaten werden? De verhalen van Chrome 6, Fosfor gevolgen en opgelopen schade van Burnpits konden we lezen of zagen het op het journaal. Corrigeer me als ik het fout heb, maar volgens mij zijn we al aan het achtendertigste vervolg onderzoek bezig inzake die Chrome 6 ellende. Want de minister was er nog niet uit. Binnenkort zit er al weer een andere minister. De vierde op rij binnen deze zaak. Er gaan dus nog meer duur betaalde onderzoeken volgen. Maar ondertussen gaan er al mensen dood en die maken een oplossing niet meer mee. Triest en onrechtvaardig. Er zijn vele rare kronkels binnen onze lokale politiek of landelijke politiek. Ermelo is ook niet heilig. Daar zal nog wel het één en ander naar buiten komen in de toekomst. Het zou toch wat zijn als Ermelo heilig was. En we hebben het er niet vaak over...maar dat gedoe tussen provincies en gemeenten is ook niet niks. Ruzie en geldverslindende gerechtelijke procedures genoeg. Waarom geven we eigenlijk zoveel geld uit aan twaalf provincie huizen en hun bestuurders? Het zijn allemaal trage instanties en besluiten duren te lang. Is Nederland echt zo groot dat we niet vanuit één locatie een land kunnen besturen? Er zijn steden met meer inwoners dan Nederland, met maar één bestuur, met op elke vierkante meter dezelfde regelgeving en voor iedereen duidelijkheid. Kleinere gemeenten die dichter bij de burger staan zou wél passen. Er is veel mis momenteel. Van Groningen tot Limburg. Van een mislukte opzet in Vlissingen (ZLD) tot een niet afgewikkeld drama in Alphen a/d Rijn.

Afgelopen week las ik een opiniepeiling waaruit blijkt dat het vertrouwen in de overheid nog nooit zo laag is geweest dan op dit moment. Misschien als we de overheid veel kleiner maken, met minder bestuur, minder bemoeiallen, dat het dan beter zou gaan in de toekomst? Misschien is er dan ook ‘minder’ gezeik en minder gedoe...

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie