Afbeelding
Foto: Shutterstock

Compensatie voor omwonenden Hema?

19 april 2021 om 17:53 Algemeen

Ermelo - Het is moeilijk mensen te compenseren voor bouwplannen die binnen een bestaand bestemmingsplan kunnen worden gerealiseerd. Dat zegt wethouder Laurens Klappe op een vraag van Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo). Het betreft compensatie van omwonenden van de appartementen die boven de Hema zijn gerealiseerd.

Wijnand Kooijmans

Wilhelm vroeg om de compensatie omdat de mensen, zonder dat ze vooraf zijn geïnformeerd over de plannen ineens zijn geconfronteerd met een veel slechter uitzicht. Onder meer door een grote ventilator die in hun gezichtsveld is geplaatst. Het aanbrengen van plantenbakken zou deze uit het zicht kunnen halen waardoor het uitzicht van de omwonenden al wordt verbeterd.

Wethouder Klappe is bereid met de nieuwe eigenaar Sven Gravendeel van winkelcentrum De Enk in gesprek te gaan om te zien of iets voor de bewoners kan worden gedaan. Al denkt hij dat plantenbakken niet direct de oplossing bieden. Afdwingen van compensatie is niet mogelijk omdat alles is gerealiseerd binnen de normen van het geldende bestemmingsplan.

De compensatie kwam aan de orde tijdens de beeldvormende vergadering over de evaluatie van het dossier Hema. Hier is het nodige fout gegaan in de informatie aan de raad. Onderzoek wijst wel uit dat aan alle besluiten wel de benodigde goede besluiten ten grondslag liggen, ook al zijn die destijds niet gedeeld met de toenmalige raad.

Kritiek is er wel op het lang uitblijven van de evaluatie. Volgens Klappe onder meer een gevolg van de nodige personele wisselingen. ‘Wij wilden nieuwe medewerkers niet direct belasten met dit dossier en dat had ook niet de hoogste prioriteit voor ons als college van burgemeester en wethouders. Wel wilden we de belofte dat er een evaluatie zou komen gestand doen.”

Waar de meerderheid van de raad genoegen neemt met het overnemen van de aanbevelingen uit het evaluatierapport staat vooral Han Wilhelm hier kritisch tegenover. Hij spreekt van een zware bevalling waarvan het nog de vraag is of het een gezonde baby is of een miskraam. Onder meer hoe alles is gelopen rond de terrasvergunning die is afgegeven. De Hema was tegenstander van het verkrijgen van deze vergunning maar deze werd wel afgegeven met zelfs de mogelijkheid voor een tweede kleiner terras. Volgens Wilhelm belemmert dit nu ontwikkelingen in De Enk. Volgens Klappe is er echter geen horecagelegenheid in de directe omgeving die dit terras kan innemen.

Ook vindt Wilhelm dat de afspraken rond het terugplaatsen van de gevel niet volledig zijn nagekomen. Het zou gaan om twintig procent die niet is uitgevoerd. Ook stelt hij vraagtekens bij het destijds niet slopen van de loopbrug en trap waar dat inmiddels door de nieuwe eigenaar wel is gerealiseerd. Volgens Klappe was dit meer een verplichting van de gemeente dan van de eigenaar van de Hema.

Bart Willemsen (CDA) vraagt zich af of de destijds verleende steun van 169.000 euro nog consequenties heeft voor de nieuwe plannen voor de renovatie van De Enk. Indien nodig dat er een financiële bijdrage wordt gevraagd van de gemeente om deze te realiseren zal Klappe niet schromen bij de raad aan te kloppen. Budget ontbreekt nu echter nog hiervoor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie