Afbeelding
Column Jack Hage Sr.

Wikken en wegen...

30 juli 2021 om 14:27 Column

De aankomende weken staan mijn vrienden en ik voor een lastige keuze. Met onze vriendengroep, waaronder veel van die ‘gedreven mafketels’ die altijd met milieu en ‘milieu- ontlastende’ uitvindingen bezig zijn, moeten we enorm belangrijke beslissingen gaan nemen. Er komt een budget van twee miljoen euro om het techno centrum van de toekomst te bouwen. Ik hou mijn hart vast- want die gelden moeten bij de overheid en de EU vandaan komen. Dat kan wel eens lang gaan duren. Heel lang. In dat techno centrum van de toekomst komen Willie Wortels, het bedrijfsleven, studenten en afgevaardigden van meerdere universiteiten bij elkaar om nieuwe technologie te bouwen voor energie opwekking. De belangrijkste beslissing zal zijn: Waar komt die vestiging? Waar in Nederland gaan we testen en prototypen bouwen? Maar dat centrum móet er komen. Energie wordt in de toekomst een enorm probleem. Hoe ga je dat uitleggen in één column? 

Ons netwerk kan de vele afname van energie niet meer verwerken. Laten we nog maar niet te serieus nadenken over de enorme hoeveelheid oplaadpunten voor de gewenste elektrische auto’s.

Ik ben er absoluut voor. Maar dan zal wél de infra goed geregeld moeten zijn. Nu gaan geleide kabels als gloeispiralen fungeren. De gevolgen wilt u niet weten. In een schrijven aan onze (inmiddels afgetreden minister ‘Kwiebes’ ) is er een aantal jaren geleden geschreven dat mensen die het verschil niet zien tussen een klauwhamer en een stompe hamer- of geen verstand hebben van weerstandberekeningen zich helemaal niet moeten bemoeien met technische dingen. Ook vraag ik me af: Hoe kun je nu als beleidsmaker over zulke belangrijke dingen nadenken, terwijl je een bestuursorgaan wat over geld gaat in het honderd liet lopen? We moeten slimme meiden en jongens de ruimte geven om met nieuwe technologie bezig te zijn. 

Er speelt nog iets. Ons land heeft zich laten verleiden met tegenwoordig in elke wijk heel veel solar opwekking. In de volksmond zonnepanelen genoemd. Die combinatie met overal hoge, geldverslindende, foeilelijke windmolens moet een keer fout gaan. Als (te veel) energie uit elke woonwijk of omgeving komt - krijg je botsingen in je netwerk. Onze overheid weet het, maar ach...onze overheid loopt altijd 20 jaar achter. Het zal nooit veranderen. Ook in onze gemeente heeft men zich met dollartekens in de ogen laten verleiden om die hoge krengen te bouwen langs de A28. Bizar. Realiseren we ons wel dat er af en toe zo een wiek afbreekt? Het is nu een aantal keren goed afgelopen, maar dat moet een keer heel erg fout gaan! 

Wij moeten beslissingen nemen met leden van onze coöperatie. Zo hoort dat. Was het overal maar zo een feest. Hele volksgroepen die tegen hoge windmolens zijn...zijn gewoon genegeerd. Burgers zijn eigenlijk leden van het parlement of een gemeente raad. Want wie ging er stemmen? Precies...de burger! De uitdrukking ‘wikken en wegen’ komt uit de uitspraak: de mens wikt, maar God beschikt. Dat staat in onze Nederlandse encyclopedieën te lezen. Maar zou onze Schepper het nu écht goed vinden dat beleidsmakers nu wederom over kernenergie beginnen? Hebben beleidsmakers goed nagedacht over veilige energie keuzes? 

We moeten allemaal meer wegen volgens mij!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie