Afbeelding
Foto: Pixabay

Minder controles op kinderopvang

30 juli 2021 om 18:09 Algemeen

Ermelo - De corona maatregelen hebben tot gevolg dat de gemeente Ermelo in 2020 niet alle wettelijke taken op het gebied van de kinderopvang heeft kunnen uitvoeren. Er konden minder toezichthouders worden ingezet maar ook kon de GGD (Gemeenschappelijke Geneeskundige Dienst) de afspraken over het toezicht niet waarmaken. 

Wijnand Kooijmans

Alle nieuwe voorzieningen voor gastouderopvang zijn wel geïnspecteerd waarmee wel aan de wettelijke eisen is voldaan. Bij de bestaande gastouderopvang zijn geen inspecties uitgevoerd. Daarmee wordt niet voldaan aan de wettelijke eis dat vijf procent moet zijn gecontroleerd. Corona en de maatregelen daaromtrent worden als oorzaak genoemd.

In de periode van 16 maart tot en met 7 juni en van 16 tot en met 31 december is geen handhaving ingezet bij noodopvanglocaties.

De gemeente heeft in de periode van 1 oktober 2019 tot en met 1 oktober 2020 tien aanvragen ontvangen. Negen hiervan zijn op tijd afgehandeld. Volgens de controlelijst zou één aanvraag van een kinderdagverblijf niet tijdig zijn afgehandeld. Het college van burgemeester en wethouders zegt dat dit wel tijdig genoeg is gerealiseerd maar dat het gaat om een gastouderopvang. De toezichthouders van de GGD waren door de corona niet in staat het benodigde onderzoek uit te voeren. De termijn voor het nemen van een besluit is daarom verdaagd.

Ieder geregistreerd kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en gastouderbureau moet jaarlijks worden geïnspecteerd. De GGD heeft echter maar vijftien van de 22 locaties onderzocht. Dit komt neer op 68,2 procent. Ook hier geldt corona als excuus. De negen nieuwe voorzieningen voor gastouderopvang zijn wel onderzocht.

Niet voldoen is aan de wettelijke eisen rond de jaarlijkse inspectie van bestaande voorzieningen voor gastouderopvang. Daarvan moet minimaal vijf procent worden onderzocht. In de praktijk is echter geen enkele bestaande gastouderopvang aan een inspectie onderworpen. De GGD heeft aangegeven dat als gevolg van de corona maatregelen hiervoor de tijd ontbrak.

Door de gemeente zes handhavingstrajecten opgestart. Daarmee is aan de wettelijke verplichting voldaan. Er zijn in totaal 42 overtredingen geconstateerd waarbij op 41 overtredingen is gehandhaafd. Bij één kinderopvang werd vastgesteld dat de beroepskrachten niet beschikten over een passende opleiding. Tussen betrokken partijen heeft hierover overleg plaatsgevonden. Dit heeft er in geresulteerd dat niet tot handhaving is overgegaan.

Door de gemeente is het aantal gemiste inspecties wel meegenomen in de planning voor dit jaar. Al is het wel de vraag of alle gewenste inspecties dan kunnen doorgaan omdat de GGD nog steeds overbelast is door de coronamaatregelen. Ook kunnen de toezichthouders hierop nog niet volledig acteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie