Afbeelding

Daling cliënten in de jeugdzorg

31 augustus 2021 om 10:46 Algemeen

Ermelo - Het aantal cliënten dat een beroep doet op jeugdzorg geeft over de eerste helft van 2021 een lichte daling te zien. In totaal stonden er  610 jeugdigen ingeschreven tegen 645 aan het begin van het jaar.

Wijnand Kooijmans

De afname van het aantal  cliënten past binnen het beleid van de gemeente Ermelo te komen tot een daling van het aantal jeugdigen dat een beroep doet op ambulante jeugdzorg. De gemiddelde looptijd is korter dan een jaar.

Aanbieders gaven in 2020 aan dat de daling wordt veroorzaakt door een omschakeling van fysiek naar digitaal contact als gevolg van de corona maatregelen. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat dit niet terug te zien is in de cijfers.

Het thema tijdig afschalen van zorg is dan ook een terugkerend onderwerp in de gesprekken met zorgaanbieders. Geconstateerd wordt dat de uitgaven voor de ambulante jeugdhulp toenemen. Zorgaanbieders noemen als reden dat de zorg complexer wordt hetgeen voor een langer traject zorgt.

De trend kan echter ook passen binnen intensievere inzet op ambulante jeugdhulp om uit huis plaatsing van jongeren te voorkomen. Het aantal uit huis plaatsingen is afgenomen, zo blijkt uit de cijfers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie