Een meisje, met de beer die haar casus beschrijft. (verjaard en vrjigegeven)
Een meisje, met de beer die haar casus beschrijft. (verjaard en vrjigegeven) (Foto: Jackie Olivier)

Nieuwe inwoonster van Ermelo Stichting Bobbi Bear NL zet zich in voor kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika

Vorig jaar zomer is Brigitte Wendelgelst met haar partner en zoon in Ermelo komen wonen. Met haar verhuisde ook de Stichting Bobbi Bear NL mee. Velen van u hebben Brigitte afgelopen zomer al een aantal keren op de markt zien staan, en ook op de kerstmarkt stond zij met een kraampje, de Bobbi Bear, en ander materiaal om zo te vertellen wat de Stichting Bobbi Bear NL doet.

Brigitte vertelt: "Wij ondersteunen de mensenrechtenorganisatie Operation Bobbi Bear in Zuid-Afrika. Zij zetten zich al meer dan 20 jaar keihard in voor de meest kwetsbare kinderen in Kwazulu Natal, Zuid Afrika. Deze kinderen in samenwerking met de politie door Operation Bobbi Bear gered uit onveilige thuissituaties, waarin zij vaak seksueel misbruikt zjin.

Omdat het voor de kinderen heel moeilijk is om te vertellen wat er met hen is gebeurd, is de Bobbi Bear in het leven geroepen door activiste Jackie Downs Branfield, Founder/CEO van Operation Bobbi Bear. Jackie heeft al veel prijzen gewonnen voor al het werk dat zij doet met Operation Bobbi Bear. Zo won ze in 2017 nog de Protection Award for child advocacy from World of Childrenin New York. U leest hier meer over op https://bobbibear.org.za/world-children-protection-award-child-advocacy/

Jackie en haar team hebben in Amanzimtoti, Provincie Kwazulu NataL, omgeving Durban, met behulp van een Nederlandse crowdfunding een volledig op eigen grond staand en veilig reddingscentrum kunnen openen. Van hieruit worden speciaal hiervoor getrainde Child Safety Officers door politie opgeroepen indien een kind wordt gered. Zij noemen dit een call-out bij Operatiaon Bobbi Bear en zijn hiervoor 24/7 beschikbaar.

Tijd speelt een belangrijke rol in hun werk, want binnen 72 uur moeten zij weten of het kind in aanraking is gekomen met lichaamssappen. Als dit zo is, dan dient er binnen 72 uur een medicijn aan het kind te worden toegediend, dat de kans op besmetting met HIV/AIDS verminderd. Voor een getraumatiseerd kind is het heel lastig om dit in woorden uit te drukken. Schaamte speelt een grote rol, en door hun vaak jonge leeftijd weten zij de zaken ook nog niet goed te benoemen. Daarom is de Bobbi Bear bedacht.

Deze beer is gemaakt van knuffelzacht materiaal, dat de inkt van een permanent marker lang vasthoudt. Samen met de Child Safety Officer tekent of schrijft het kind op de Bobbi Bear wat hem of haar is overkomen. Soms gebruikt het kind ook attributen, zoals pleister, touw en elastiek, om te verduidelijken wat er precies is gebeurd. Eureka Olivier, Field Manager bij Operation Bobbi Bear vertelt dat er dan vaak binnen 20 minuten voldoende informatie is om het kind de 1e hulp te verlenen.

Het netwerk van Jacky en Eureka is inmiddels ijzersterk. Zij zijn in de omgeving bekend als specialisten voor wat betreft deze categorie van kwetsbare en getraumatiseerde kinderen. Dat komt niet in de laatste plaats omdat zij het voor elkaar hebben gekregen dat de Bobbi Bear ook in een rechtzaak wordt geaccepteerd als gedeeltelijke verklaring van het kind. Op die manier hoeft het toch al zo getergde kind niet ook nog eens in de rechtzaal zijn of haar verhaal te doen. Wat ook bijzonder is, is dat de Bobbi Bear tijdens het proces in bezit blijft van Operation Bobbi Bear. De beren liggen in een kluis en worden daar gedurende het proces alleen uitgehaald voor een zitting. Ze worden door de Child Safety Officer die op de zaak zit meegenomen naar de rechtbank, en ook weer mee terug genomen naar het beveiligde reddingscentrum. Corruptie is er helaas veel in Zuid-Afrika. Aan de integriteit van Operation Bobbi Bear twijfelt echter niemand. Hun goede naam is heel stevig gevestigd in hun werkgebied.

In 2008 is er een documentaire gemaakt over het werk van het fantastisch en trouwe team van Operation Bobbi Bear, dat op de IDFA is vertoond. Op Youtube kun je nog steeds indrukwekkende stukjes uit deze docu terugzien.De docu heet "Rough Aunties" en zo noemt het team zich nog steeds.

Brigitte Wendelgels, voorzitter en oprichter van Bobbi Bear NL ,heeft deze documentaire gezien, en was er diep door geraakt. Dat komt ondermeer omdat Brigitte een individuele rondreis door Zuid Afrika heeft gemaakt in 1992, en specifiek in het gebied Kwazulu Natal een poosje is blijven hangen. De situatie uit de documentaire deed haar weer heel erg denken aan de trieste situaties die zij toen tegenkwam. Zij is op afstand Operation Bobbi Bear blijven volgen. En ongeveer 1,5 jaar geleden heeft zij contact gezocht met Eureka Olivier, en aangegeven dat zij wilde helpen. Wat heb je nodig? Was haar simpele vraag aan Eureka. Het antwoord was minder simpel.

Eureka liet blijken dat het reddingscentrum weliswaar fantastisch is, en ook afbetaald en in eigendom van Operation Bobbi Bear, maar dat er geen regulier inkomen is waaruit de vaste lasten zoals energie, telefoonrekeningen, maaltijden, beveiliging, benzine voor de auto's en de uurlonen van de Child Safety Officers van worden betaald. Operation Bobbi Bear is een NGO, en krijgt geen subsidie van de overheid.

De medicijnen die aan de kinderen worden gegeven om de kans op besmetting met HIV/Aids te verminderen, worden wél vergoed door de overheid. Maar daar blijft het dan ook bij.

Eureka gaat letterlijk elke maand weer "bedelen" in de community, en wordt daarin ook absoluut gesteund. Voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld dat de plaatselijke middenstand vorig jaar vlak voor kerstmis het hele terrein van Operation Bobbi Bear van een keverplaag heeft ontdaan. Alle grond moest weggehaald, nieuwe gestort en het gras moest opnieuw gezaaid. Dit is echt gelukt door de hulp vanuit hun eigen community. Ook voedsel, luiers, kinderkleding en speelgoed wordt met enige regelmaat naar Operation Bobbi Bear gebracht.

Om dit bij elkaar te krijgen zijn Eureka en haar team ontzettend veel tijd kwijt. Tijd die zij steeds minder hebben, omdat er steeds meer kinderen terechtkomen bij Operation Bobbi Bear. Voor het betalen van het voedsel en het betalen van de rekeningen zijn zij nu volledig afhankelijk van donaties.

Brigitte heeft een 1e crowfunding opgezet, voor noodhulp. Deze droeg de naam "Food for Bobbi Bear" . Vanuit deze crowdfunding heeft zij de Stichting Bobbi Bear NL opgericht. De missie van deze stichting is het vergroten van de naamsbekendheid van Operation Bobbi Bear in NL, en het werven van fondsen. De droom van Brigitte en haar medebestuursleden is om een constante maandelijkse inkomensstroom op gang te brengen van 20.000 ZAR. Dat is ongeveer 1500 euro. Hiermee kan een flink deel van de maandelijkse rekeningen worden betaald.

De Stichting Bobbi Bear Nl wil die inkomsten verdienen met de webshop en door middel van het vinden van maandelijkse donateurs. Veel soortelijke organisaties bewerkstelligen deze inkomsten door middel van een financieel adoptie plan voor bijvoorbeeld de studie van kwetsbare kinderen. Stichting Ikusasa is daar een mooi voorbeeld van. Zij hebben al jaren een dergelijk plan in Johannesburg, dat met veel succes draait.

Getraumatiseerde kinderen kun je niet een financieel adopteren. De donateurs willen vaak foto's en voortgang zien, en dat is lastig te leveren. Dat heeft deels te maken met de langlopende rechtzaken, en de bescherming van de privacy van de kinderen. Maar ook veiligheid speelt een rol. Daarom komen kinderen waarvan de rechtzaak nog loopt ook niet volledig in beeld op Social Media en op de website van Operation Bobbi Bear. Het is dus lastig om een dergelijk plan aan te bieden. Daarnaast blijven de kinderen ook maar tijdelijk in het reddingscentrum, omdat zij vaak worden opgenomen in pleeggezinnen. Ze blijven wel heel vaak in contact met Operation Bobbi Bear, en komen naar de wekelijkse "Tree Sessions" Daar kunnen zij nog even hun Rough Aunties ontmoeten en counseling krijgen van de Child Safety Officers.

Maar hoe komt Stichting Bobbi Bear NL dan wel aan deze maandelijkse inkomsten? De waarheid gebied te zeggen dat dit nu ook nog niet lukt.

Er is welliswaar een webshoppagina bij een partner aangemaakt, waarin artikelen worden verkocht met het logo van Operation Bobbi Bear. Maar de artikelen blijjken te duur, behalve als zij in zeer grote aantallen worden aangeschaft.Op dit moment zoekt de stichting hard naar een andere leverancier voor deze taak. Als er een print of reproshop is die dit tegen kostprijs wil doen, dan wordt die met open armen ontvangen door Brigitte en haar team.

Daarnaast vertelt Brigitte: "Momenteel werk ik een plan uit waarin niet de kinderen, maar de Child Safety Officers kunnen worden geadopteerd door donateurs. Dat kan door een pakket aan uurlonen te doneren per nieuw kind dat bij Operation Bobbi Bear binnenkomt. Deze Child Safety Officer kan wél, zonder de privacy van de kinderen te schenden of hun veiligheid in gevaar te brengen, de algemene gang van zaken rondom een casus delen met de donateur, alsmede de voortgang. Met een medebestuurslid gaat Brigitte komend najaar (uiteraard op privekosten) naar Zuid-Afrika om deze plannen verder te bespreken en uit te werken met de Child Safety Officers"

Verder zou het geweldig zijn als donateurs zich met een automatisch overboeking aan Stichting Bobbi Bear NL willen verbinden. Brigitte: " Er is nu ook weer niet zoveel nodig dat het onhaalbaar is. We praten niet over miljoenen of tonnen. Dit is een kleine mensenrechtenorganisatie met wie ik, minstens 1x per week contact heb. Donaties gaan rechtstreeks van de rekening van Stichting Bobbi Bear NL naar Operation Bobbi Bear in Zuid-Afrika. Daar zit niets of niemand tussen. Als ik honderd donateurs per jaar bereid vind om 15 euro per maand over te maken, dan kan Operation Bobbi Bear weer alle aandacht geven aan de kwetsbare kinderen en is ons doel bereikt".

Behalve structurele steun is er zo nu en dan een aparte inzamelingsactie via Facebook, die Stichting Bobbi Bear NL inmiddels heeft erkend als Goed Doel, waardoor Facebook geen kosten in rekening brengt voor de donaties. Zo was er inzameling voor een kerstdiner voor het team van Operation Bobbi Bear, die vaak 10 uur per dag werken en slechts bij vlagen iets betaald krijgen.

Op dit moment loopt er bijvoorbeeld een crowdfunding bedoeld om de voorraad "noodtasjes" aan te vullen bij Operation Bobbi Bear. Zij noemen deze tasjes, die klaar liggen om samen met een Bobbi Bear door een Child Safety Officer te worden meegenomen bij een call-out " Rape Bags. De tasjes bevatten benodigheden die voorkomen dat de hulpverlener forensisch materiaal aantast bij het uitvoeren van het werk. Maar ook een schone onderbroek, want de kinderen komen vaak zonder ondergoed in het ziekenhuis aan, maar lopen er ook weer uit met een Child Safety Officer en willen dan wel ondergoed aan. Verder bevat de tas tekenspullen, een beer om te knuffelen en een permanent marker voor de Bobbi Bear. Met de Bobbi Bear kan niet worden geknuffeld de 1e uren, omdat de inkt nog moet drogen.

Ook zit er wat te drinken en te eten in de tasjes. Dit is echt nodig, want de kinderen zitten met de Child Safety Officers uren op het politiebureau en in het ziekenhuis. Verder bevat de tas papieren zakdoekjes, wat snoepjes en nog wat kleine artikelen nodig om de lange wachttijd door te komen en het kind te troosten. De tasjes kosten 11 euro het stuk. Operation Bobbi Bear gebruikt er ongeveer 300 per jaar. Wij willen dit voorjaar 50 van deze tasjes doneren via de inzamelingsactie op Facebook:

https://www.facebook.com/donate/670044810078845/

En dan is het ook nog broodnodig dat een "stock" , een voorraad dus komt van kindermeubels en verzorgingsspullen in alle maten, voor baby's tot en met tieners. Er is ruimte genoeg op het reddingcentrum om een dergelijke voorraad aan te leggen. De pleeggezinnen kunnen dan iedere keer nieuwe spullen lenen, en terugbrengen als de kinderen er uit zijn gegroeid, zodat een volgend pleeggezin die spullen kan gebruiken. Het gaat om badjes, autostoeltjes, ledikantjes, peuterbedjes, matrasjes, buggys kinderstoelen, kinderkleding en alles wat je als jong gezin normaal in huis hebt. Wel van een degelijke kwaliteit, want de spullen gaan van de voorraad naar de gezinnen en weer terug, dus moeten tegen een stootje kunnen. Voor dit project zoeken wij nog een sponsor, natuurlijk bij voorkeur een (groot)handel in kinderbenodigdheden. Voor dit project is Stichting Bobbi Bear NL ook aangemeld bij de online bookshop Youbedo.com. Bij deze webshop koopt u boeken voor hetzelfde geld, en met dezelfde levertijd, als elders. Maar hier kunt u 12% van de aankoopprijs doneren aan een goed doel. Eigenlijk doneert u dan gratis! Stichting Bobbi Bear NL is één van die goede doelen. Kijk u eens op https://www.youbedo.com/action/charities/view/815/bobbi%20bear%20nederland.html.

Verder is Stichting Bobbi Bear NL onlangs ook aangemeld bij Doelshop.nl. Als u via onderstaande link u online aankopen doet, doneert u ook gratis aan Stichting Bobbi Bear NL. En bijna alle bekende online winkels zijn bij Doelshop.nl aangesloten: Bol.com, Wehkamp, Coolblue en Booking.com bijvoorbeeld. Maar echt nog veel en veel meer. Het geld dat hiermee wordt ingezameld, is ook voor de voorraad kinderspullen die wij bij Operation Bobbi Bear willen realiseren.

Brigitte: "Het raamwerk voor de stichting is vorig jaar allemaal neergezet. Maar het loopt nog niet, niemand weet de shops nog te vinden, en ons netwerk is nog niet groot genoeg om als Goed Doel gevonden te worden" Dat doet mij verdriet, want deze mensenrechtenorganisatie verdient het echt om te blijven bestaan. Maar wat nog meer telt, die kinderen verdienen het om op de hulp van Operation Bobbi Bear te kunnen blijven steunen. Wat zij daar doen, verandert het wereldbeeld van deze kinderen. De Bobbi Bear geeft hen een kans op overleven door tijdige toedoening van medicaten, en een stem bij de rechtzaak! Deze kleine mensjes zijn straks grote mensen, en daarom is het zo belangrijk dat er goed voor hen wordt gezorgd. Dat zij zien dat de wereld ook liefde en hoop te bieden heeft, en niet alleen maar pijn en ellende. Operation Bobbi Bear geeft hun hoop en liefde. Zoals de Rough Aunties het zelf zeggen: " Every little body is a Somebody".

Ik zou het zo fantastisch vinden als ik scholen en sportclubs kan bewegen zich in te zetten voor onze stichting, alleen al door het uitdelen van flyers van de shops en de adoptiemogelijkheden die er straks komen. Of door ons uit te nodigen bij evenementen. Of het organiseren van een sponsorloop.

Wat in ieder geval al is geregeld is het volgende: Op 25 mei a.s. zend Radio El Mundo een 2 uur durend live-radioprogramma uit rondom Stichting Bobbi Bear NL en Operation Bobbi Bear vanuit 'De Zaak van Ermelo' in Ermelo.

Zet deze datum vast in uw agenda! Manager Ron van Bruggen van de Zaak van Ermelo hoefde niet lang na te denken toen Brigitte hem vroeg of hij hier aan mee wilde werken. Er zijn ook andere goede doelen en initiatieven uitgenodigd voor deze uitzending. Komt u ook even langs?

Stichting Bobbi Bear NL heeft een website Komt u maar eens langs bij https://foodforbobbibear.com. Ook onze moederorganisatie in Zuid-Afrika heeft natuurlijk een website: https://bobbibear.org.za/.

Inmiddels heeft ook Marco Borsato zijn bewondering uitgesproken over het werk van Operation Bobbi Bear. Hij heeft daarom een artikel geplaatst op een speciaal deel van zijn website waar hij goede doelen die zich inzetten voor kwetsbare kinderen een podium geeft. Kijk maar eens op https://borsato.nl/goed-doen-nieuws/4672/steun-bobbi-bear.html.

Volgt u ons ook op Facebook voor de laatste nieuwtjes: @BobbiBearNL.

Er is een youtubekanaal die komend najaar verder zal worden aangevuld. De filmpjes die er nu staan zijn door Operazangeres Carla Regina aan mij gezonden tijdens haar verblijf vorig jaar bij Operation Bobbi Bear. Carla neemt hier de interviews af. Onderstaand filmpje wil ik echt aanbevelen. Ik vind dat hier het werk van Bobbi Bear en de drive van het team goed tot uitdrukking komt.

https://www.youtube.com/watch?v=i2JCidpudzc

Wij zijn gevestigd op de Vijverweg 50, en ingeschreven bij de Kvk Ermelo onder nummer 71682015. Ons rekeningnummer is NL55 TRIO 0379 2880 60.

Meer berichten