Wil je zelf groene stroom opwekken, maar is je dak niet geschikt voor zonnepanelen?

Coöperatie Veluwe-Energie legt jouw panelen op het dak van gastheer de basisschool De Klokbeker in Ermelo. Je betaalt eenmalig een bedrag. Instappen kan vanaf 270 euro. Wij regelen het dak, en de plaatsing en het onderhoud van de panelen. Gedurende vijftien jaar krijg je korting op je energierekening. Je investering is binnen 10 jaar terugverdiend en het rendement is 5,5%. Om je een beeld te geven wat Veluwe-Energie voor je kan betekenen hebben wij deelnemer Gerda Immerzeel geïnterviewd. Ze deelt graag haar ervaringen met jou.

Gerda is in contact gekomen met de coöperatie via haar werk. Zij is directeur van basisschool ‘Irene’ in Ermelo. Deze school is onderdeel van de Stichting Voor Protestants Christelijk Onderwijs Ermelo (VPCO). VPCO heeft de daken van haar scholen ter beschikking gesteld voor het plaatsen van zonnepanelen, én doet zelf als organisatie ook mee als deelnemer om te besparen op de energierekening.

Privé heeft zij enkele zonaandelen gekocht, welke sinds april 2018 operationeel zijn. Voor dat kalenderjaar heeft zij het financiële voordeel van de energieleverancier reeds ontvangen. Zij staat positief tegenover het rendement, het heeft meer opgeleverd dan verwacht.

Voor de aanschaf van de zonaandelen loop je als deelnemer geen financieel risico. Bij verhuizing kan je, afhankelijk van de situatie, de zonaandelen behouden of terug verkopen aan de coöperatie. Tevens waardeert Gerda dat de coöperatie geen winstoogmerk heeft. Veluwe-Energie biedt iedereen in de regio de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken in zijn directe omgeving. Het is een coöperatie voor en door inwoners. Als deelnemer krijgt zij regelmatig een nieuwsbrief, waardoor zij op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VVE) van haar appartementencomplex denkt Gerda ook na over verduurzaming van het gebouw. Voor de gemeenschappelijke ruimtes wordt er veel stroom verbruikt. Voor zonnepanelen is de dakconstructie niet geschikt en is er te veel schaduw. Geld op de bank levert niets op. Gerda heeft geïnitieerd bij haar leden om als VVE te investeren in zonaandelen via Veluwe-Energie. Met succes hebben ze 24 zonaandelen aangeschaft.

Het gemak voor de VVE en particulieren is dat er geen omkijken is naar de zonnepanelen. Het wordt allemaal voor je geregeld. En je levert een bijdrage aan de lokale opwekking van duurzame energie. Het wordt vandaag de dag ook belangrijker om te kijken naar alternatieve manieren om milieuvriendelijker stroom op te wekken. Gerda vindt dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen en het collectief opwekken van energie via Veluwe-Energie draagt hieraan bij.


Momenteel vindt de werving van deelnemers plaats voor het leggen van zonnepanelen op het dak van basisschool De Klokbeker in Ermelo. Dit wordt mogelijk gemaakt via de postcoderoosregeling. Je kan je nog hiervoor aanmelden als deelnemer via www.veluwe-energie.nl/projecten.

Ben je geïnteresseerd? Voor meer informatie over de coöperatie, werkwijze en aanmelden raadpleeg onze website www.Veluwe-Energie.nl of neem contact op viaInfo@Veluwe-Energie.nl of 06-13720001.

Meer berichten