Foto:

Besmettelijke hondenziekte onder vossen aangetroffen

Ziekte van Carré / Distemper bij honden en vossen.

De afgelopen dagen valt in diverse media te lezen dat er bij vossen in Duitsland (net over de grens bij Limburg) de ziekte van Carré is aangetroffen. Deze ziekte staat ook bekend onder de naam “Distemper” of “Hondenziekte”. Gezien de dichtheid van de vossenpopulatie in Nederland is het niet onwaarschijnlijk dat het virus de grens oversteekt en de Veluwe zal bereiken.

De ziekte van Carré wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen kan veroorzaken in de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Het kan ook zo zijn dat de hond een hersenvliesontsteking krijgt of ontsteking van de ogen en de huid.

De ziekte is zeer besmettelijk en wordt overgebracht via hoesten, niezen, proesten, direct en indirect contact. Daarbij is het virus ook aanwezig in ontlasting en urine. Dieren kunnen tot 4 maanden na besmetting het virus uitscheiden.

Symptomen zijn onder andere hoesten, oog- en neusuitvloeiing, anorexie, braken, diarree en zenuwstelsel symptomen zoals epilepsie, spierzwakte, verlamming, kramp, stijfheid of evenwichtsstoornis.

Omdat de symptomen niet uitsluitend voor deze ziekte zijn is een specifieke bloedtest nodig om de diagnose te kunnen stellen.

De prognose van honden die de ziekte hebben verschilt enorm, dit is afhankelijk van waar de ontsteking aanwezig is. Honden met zenuwstelselklachten zullen deze nooit echt meer kwijt raken. Helaas kunnen de klachten zo ernstig zijn dat de hond komt te overlijden.

Ter bescherming tegen deze ziekte kunnen honden gevaccineerd worden. Controleer uw dierenpaspoort of uw hond afdoende is beschermd. Twijfelt u of denkt u symptomen waar te nemen neem dan contact op met uw dierenarts! Houdt uit veiligheidsoverweging uw hond aangelijnd in gebieden waar vossen zijn, laat de hond daar geen gras of ontlasting eten of aan de grond likken.

Met vriendelijke groet, Bob Carrière, Dierenarts.
(Sterkliniek Dierenartsen Harderwijk/Ermelo)

Meer berichten