Foto:

Erwin is de 'King' van de Gestetner

door Grietje-Akke de Haas

'Ik houd de techniek springlevend'

Erwin Blok (54) was 10 jaar toen hij zijn eerste stencilmachine kocht op de Boeldag Ermelo. "Het Boeldag-terrein zat toen nog tegenover de oude VAD garage", bond hij destijds de machine achterop zijn fiets om deze naar zijn huis aan de Leeuwerikstraat te brengen. Het bleek de start van een hobby, waar Erwin inmiddels zijn werk van heeft gemaakt. Met als inzet de vroeger alom befaamde Gestetner-machine.

Ermelo - Maandag gaf Erwin zijn eerste workshop voor scholen op de Bernhardschool. Niet zo'n vreemde keuze overigens. Want weet ook Anton Reijngoudt (81), van 1975-1996 directeur: "Erwin was toentertijd leerling van de Bernhardschool, als 10-jarige in 1977 had hij al een grote belangstelling voor stencilen met Gestetner-machines. We konden hem rustig met een tekst naar de stencilmachine sturen. Erwin kwam even later met een keurige stapel stencils terug. Hij bewaarde ook alles, van lege tubes stencilinkt en de moederbladen tot de eerste drukken van onze schoolkrant 'Witte Anjer' toe." Erwin lachte: "Het heeft verstrekkende gevolgen voor mij gehad. Vier jaar terug ben ik in één klap bekend geworden. Nu geef ik workshops over de hele wereld. De kunstenaars van tegenwoordig kennen de Gestetner namelijk niet. Voor hen is het een nieuw fenomeen om mee te werken. Zij noemen mij de 'King' van de Gestetner." Erwin, die tegenwoordig in Rijssen woont, bezit een loods met bijna vijfhonderd stencilmachines.

Facebook

"Gestetner was vroeger wat Facebook nu is", vertelde hij de leerlingen, "ofwel het verspreiden van een boodschap. Op elke school en vereniging stond wel zo'n machine. Nu is dat ingehaald door het digitale tijdperk, en is het merk verdwenen. Maar ik houd de techniek springlevend." Erwin verduidelijkte de doordruktechniek met het typen op een oude typemachine zonder inkt. "De hamer van de typemachine slaat de letters door het papier heen. Dat wordt het origineel." Voor deze techniek heeft Erwin een machine ontwikkeld die met een laser iedere stip of lijn in het origineel 'brandt', om de inkt door te laten.

Uitproberen

Natuurlijk mochten de leerlingen de techniek uitproberen. Op een briefje mochten ze hun naam schrijven, waarop Erwin aan het knippen en plakken ging, en het papier onder de klep van de lasermachine stopte. Al rap was het digitale origineel klaar. "Kijk", liet hij het stencil zien, "het ziet eruit als een soort tissue met een laagje plastic erop. De laser brandt door middel van gaatjes elke stip of lijn weg." Terwijl de stencils met al hun namen uit de Gestetner rolden, keken de leerlingen stomverbaasd toe. Het wordt alleen maar leuker voor de Bernhardschool. Want over een paar weken gaan zij met de Gestetner een schoolkrant maken.

Facebook: Erwin Blok

Instagram: blokerwin

Meer berichten