Goede voornemens

Laat ik het maar onmiddellijk zeggen: ik maak geen goede voornemens aan het begin van elk nieuw jaar en ik probeer altijd mensen te ontlopen die in de eerste week van het nieuwe jaar erg luid met het verkondigen van hun goede voornemens bezig zijn, aan een ieder die het maar horen wilt. Ik dus niet, bij mij dus ook aan het verkeerde adres.

Zo zijn er ook meestal nieuwjaarsrecepties waar men dit zelfs in groepsverband doet, ik moet er niet aan denken. Ik kan er zelfs badend in het zweet van wakker worden, als ik weer zo’n aankondiging heb gekregen voor een nieuwjaarsreceptie.

In de tijd dat ik in de politiek zat, was de nieuwjaarsreceptie van de gemeenteraad, waar burgemeester en wethouders ook aanwezig waren, een verplicht nummer. U weet wel: weken van te voren werden al gesprekken gevoerd over die receptie, waar natuurlijk ook de gemiddelde kiezer aanwezig zou zijn, om acte de présence te geven. En het is misschien wel leuk voor alle personen, maar ik had er niets aan, dus maar snel weer wegwezen.

Maar steeds meer mensen denken in dezelfde richting of ongeveer dezelfde richting als ik - gelukkig maar, ben ik toch niet echt zo uitzonderlijk - want ik zag hier laatst het artikel “Waarom goede voornemens daar vaak bij blijven!” Dat was een uitspraak van Olav Pranger eigenaar van Get Healthy en FIT personal training in een artikel hier in de krant. Hij gaf ook aan hoe een goede voornemen begint … zo in de trant van: “Ik wil graag …” of “Ik ga proberen …” of “Wat zou het toch fijn zijn, als … “ en daar dus ook meestal bij blijft, want er komen altijd beren op je pad.

Dus, zoals ik al zei: geen goede voornemens aan het begin van het jaar, maar gewoon elke dag beslissen wat er gedaan moet worden en dat dan dus ook gaan doen. Niet zeggen in een bewoording waar je alle kanten uit mee kan, maar vast omlijnd, punt 1, punt 2 en punt 3 voor maandag 14 januari en dan ook uitvoeren. Voor mij is het dan ook handig als ik een agenda bijhoud - zit tegenwoordig ook op je mobiele telefoon, handig voor onderweg - en achteraf afstreep wat ik gedaan heb. Natuurlijk ik haal niet altijd mijn hele lijstje, maar dan ga ik de volgende dag weer verder.

Nog even terugkomend op die personen met hun goede voornemens, die roeptoeters; nu moet u voor de aardigheid eens 3 weken, 4 dagen en 2 uur nadat ze die beloften hebben gedaan met hun goede voornemens, aan die personen vragen of ze inzichtelijk kunnen maken, wat er van uit is gekomen. U zult verbaasd zijn … van wat er (nog steeds) niet is uitgekomen.

Aan de andere kant, als u goede voornemens hebt, probeer ze te realiseren. Ik hoor het graag van u.

Meer berichten