Waarom goede voornemens daar vaak bij blijven!

Goede voornemens beginnen vaak met ‘ik wil graag…’, ‘ik ga proberen om…’ of ‘wat zou het toch fijn zijn als…’. Volgens Olav Pranger, die nog al eens te maken heeft met goede voornemens, is dat de voornaamste reden dat goede voornemens daar vaak blijven. Voornemens. Zonde, naar zijn mening. Want goede voornemens neem je niet voor niets. Op een bepaald level weerspiegelt een goed voornemen toch een wens. Hoe kan je er voortaan voor zorgen dat je goede voornemens ook werkelijk realiseert?

“Stop met goede voornemens en start met goede beslissingen!” Aldus Pranger. “Goede beslissingen beginnen met ‘ik ga…’ en daarmee maak je een belofte aan jezelf dat je, linksom of rechtsom, je doel gaat behalen.” Belangrijk is ook dat het doel concreet is. Als een doel vaag is maakt dat het lastig om te beoordelen wanneer het doel behaald is. Voorbeeld: ‘ik ga ervoor zorgen dat ik meer geld heb.’ Als je vervolgens een euro vindt op straat, heb je dan je doel behaald of toch niet?

Als het doel concreet is heb je alleen nog maar een plan nodig waarmee je dat doel kan bereiken. En je moet natuurlijk overgaan tot actie. Pranger: “een van de grootste misvattingen is dat kennis macht is. Je hebt niks aan kennis, of in dit geval een concreet doel met een passend plan, als je er niks mee doet.”

Nu klinkt dit natuurlijk allemaal vrij kort tot de bocht. Pranger realiseert zich dat ook. “gaandeweg komen er allemaal obstakels voorbij die de weg naar je doel blokkeren. En ook is het niet ongewoon dat een plan een tijdje werkt en dan ineens niet meer het gewenste resultaat opleveren. Daarom is het cruciaal dat je je doel regelmatig voor je neemt, evalueert waar je staat en het plan voor de volgende periode bijstelt als dat nodig blijkt. Als je op die manier maar lang genoeg doorzet is het onvermijdelijk dat je een keer gaat bereiken wat je je hebt voorgenomen!”

Olav Pranger is eigenaar van Get Healthy en FIT personal training. Naast fysieke fitness en gezonde voeding behoort psychologie tot een van zijn grootste interesses.

Meer berichten