De Immanuelkerk luidt zaterdag 24 november de noodklok voor het klimaat.

Door heel Nederland luiden op zaterdag 1 december om 2 voor 12 twee minuten lang de klokken van vele kerken om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Dit op initiatief van Greenpeace en met de steun van het landelijke netwerk van de Groene Kerken en Kerk in Actie. De Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk te Ermelo ondersteunt deze actie die aandacht vraagt voor een groene en duurzame samenleving.

De ‘noodklok voor het klimaat’ wordt geluid aan de vooravond van de internationale Klimaatconferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, die gehouden wordt in Katowice (Polen), van 3 tot 14 december 2018.

De Noordpool smelt, de zeespiegel stijgt en de oogsten mislukken. Klimaatverandering is niet meer te ontkennen. De gevaarlijke opwarming van de aarde kan nog steeds voorkomen worden, maar het is de hoogste tijd om in actie te komen. De klok blijft doortikken.

Maandag 8 oktober is het nieuwe rapport verschenen van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Dit rapport maakt de balans op van de wereldwijde inspanningen met betrekking tot het Klimaatakkoord van Parijs. Het geeft een aantal scenario’s om onder de 1.5 graad Celsius opwarming van de aarde te blijven. Daarvoor moeten regeringen hun klimaatbeleid aanpassen en versnellen. Ook in Nederland is het twee voor twaalf.

Als kerk proberen we ons steentje bij te dragen. Zo heeft de Immanuelkerk net een duurzaam dak gekregen en wekken we heel binnenkort energie op met zonnepanelen. De luidende klokken zijn een signaal naar de samenleving dat we actief moeten nadenken over hoe Gods schepping te beheren en wat we daarvoor over hebben.

Lied 978:1        

Aan U behoort, o Heer der heren,

de aarde met haar wel en wee,

de steile bergen, koele meren,

het vaste land, de onzeek're zee.

Van U getuigen dag en nacht.

Gij hebt ze heerlijk voortgebracht.

Laten wij samen heel zuinig zijn op die prachtige aarde.

Meer berichten