Zilversmid Dabar uit Nepal 20 november in de Wereldwinkel in Ermelo

Zilversmid Dambar komt op 20 november in de Wereldwinkel in Ermelo.

Hij brengt een grote collectie aan zilverwerk mee. Sieraden uit eigen atelier, gemaakt door hem en zijn medewerkers. Narayan, één van zijn medewerkers geeft demonstraties hoe de sieraden worden gemaakt. Alle geëxposeerde sieraden zijn te koop.

Wie is Dambar?

Dambar is in een gezin in de laagste klasse geboren in een afgelegen dorp in Nepal. Als kind leerde hij de eerste kneepjes van het smeden van zijn vader, die ijzersmid was. Helaas werd hij getroffen door een ernstige vorm van tuberculose. Zijn ouders hadden geen geld om hem medisch te laten behandelen en medicijnen voor de ziekte waren niet beschikbaar. Gelukkig ontmoette hij een Nederlander, die zich zijn lot aantrok en met behulp van een Nederlandse arts medicijnen uit Nederland liet komen en de kosten voor zijn rekening nam. Na zijn herstel bekostigde de Nederlander zijn opleiding tot zilversmid en hielp hem met de bouw van een huis met werkplaats. Op zijn beurt maakt Dambar van zijn werkplaats een soort bedrijfsschol, waar andere mensen uit de laagste kaste het vak van zilversmid kunnen leren.

Inmiddels is zijn bedrijfschool uitgegroeid tot Dambar-Silverfactory. In de fabriek werken zo'n 20 mensen met een gegarandeerd inkomen. Hoge eisen worden gesteld aan vakmanschap en design.

Op 20 november bent u van harte welkom om Dambar en Narayan in de Wereldwinkel in Ermelo te ontmoeten. Kennis te nemen van de demonstratie hoe de sieraden worden gemaakt. En u kunt de sieraden bij hem kopen. Ook na het vetrek naar Nepal, zijn de sieraden nog te koop in de Wereldwinkel.

In deze week besteden we ook extra aandacht aan andere producten uit Nepal. Producten met het Label Sjaal met Verhaal. O.a wollen sjaals, kindertasje en poppen van gevilte wol. Sjaal met Verhaal staat voor het creëren van werk voor vrouwen in Nepal.

Meer berichten