Over zendeling Reijer de Boer komt een boek uit

Onlangs (27 oktober 2018) was het precies 150 jaar geleden, dat de evangelist Reijer de Boer in het huwelijk trad te Ermelo met Johanna Mekelenkamp.

Reijer de Boer is een zoon van Dries Renden de Boer, landbouwer te Telgt en Jannetje van Veldhuijsen. Hij is geboren op 25 september 1836.
Diezelfde dag 150 jaar geleden op 27 oktober 1868 wordt in de Zendingskerk te Ermelo daarna hun huwelijk ingezegend en worden zij in dezelfde dienst, geleid door ds. H.W. Witteveen, uitgezonden om op Java het Evangelie te verkondigen.
Zonder dat zij veel voorbereiding hebben gehad - allebei afkomstig van een boerenbedrijf: hij van Ermelo en zij van Nijbroek, maar wel zeer begaan met hun medemens - gaan zij begin november 1868 met het barkschip Fagel onderweg naar Java, een reis van ruim 4½ maand.
Op Java aangekomen, wordt Reijer de Boer er 'herder' van een overbleven kuddeke Christenen in Njemoh. Vanuit deze gemeente sticht hij nog vele gemeenten, waarvan enkele tot op heden nog bestaan.
Dit groepje christenen is ontstaan door voortrekster en pionier mevr. E.J. le Jolle-de Wildt, die in 1857 bij haar vertrek terug naar Nederland, er voor gezorgd heeft dat dit groepje Christenen - dan woonachtig in Salatiga - wordt overgeplaatst naar genoemd Njemoh.

Tweeëntwintig jaar heeft Reijer de Boer er onafgebroken en onvermoeibaar zendingswerk gedaan, tot hij toch nog onverwacht op 7 januari 1891 te Salatiga overlijdt. Zijn vrouw was hem al veel eerder voorgegaan, namelijk op 26 juli 1871.
Op 20 oktober 1873 te Japara, Java is Reijer de Boer hertrouwd met Johanna Maria Elizabeth Jansz, geboren te Semarang, Java 19 maart 1852. Zij overlijdt op 17 mei 1931. Uit dit huwelijk worden 4 kinderen geboren: 2 zonen en 2 dochters.
Over het leven van Reijer de Boer en van zijn beide echtgenotes ben ik een boek aan het schrijven aan de hand van gevonden brieven, zendingsverslagen, boeken en oude kranten. Het boek zal ongeveer 370 bladzijden groot zijn, van illustraties voorzien en in kleur gedrukt. Dit boek hoop ik volgend jaar april te kunnen laten verschijnen, want op 1 april 2019 is het 150 jaar geleden dat zij na een lange bootreis te Semarang op Java voet aan wal hebben gezet.

In Van ’t Erf van Ermel heeft inmiddels een artikel over hem gestaan. Het betreft nr. 88 van najaar 2018.

Met het boek hoop ik met deze toch wel ‘beroemde’ inwoner van Ermelo, zijn zendingswerk in een boek vast te leggen.

De bedoeling is om het boek te presenteren in de Zendingskerk te Ermelo.

Mocht iemand nog iets weten over Reijer de Boer, het is welkom bij mij. Misschien heb ik ’t nog niet en kan ik ’t gebruiken voor ’t boek. M’n e-mailadres: tjeerdoenema@kpnmail.nl

Tjeerd Oenema.

Meer berichten