Foto:

'We zitten dichtbij twaalf uur, dat is een ding wat zeker is'

door Grietje-Akke de Haas

De werkgroep Duurzaamheid van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo organiseert voor de tiende keer de DuurzameHuizenroute voor Ermelo. Werkgroepleden Han Kattenwinkel, Adrie Blankestijn en Ruud de Jong noemen het een bijzondere editie. "Wij hebben namelijk vier gasloze woningen die hun deuren openzetten voor het publiek. Bovendien gaat het om heel verschillende huizen."

Ermelo - De gaskraan in Groningen wordt op de termijn dichtgedraaid voorziet Kattenwinkel. Hoog tijd om daarop voor te sorteren. Hij begrijpt dat het voor veel gezinnen financieel te hoog gegrepen is om op alternatieve bronnen over te schakelen. "Daarom roepen wij mensen op naar de langere termijn te kijken op welke wijze energie valt te besparen. Valt dat te financieren met bijvoorbeeld de duurzaamheidslening van de gemeente? Maak in die zin nu alvast plannen voor over vijf jaar of tien jaar." Of begin met het maken van kleine stappen tippen de heren. "Dat varieert van het isoleren van je woning tot het kijken of je uit de voeten kunt met een warmtepomp als de CV-ketel aan vervanging toe is. Wij voelen veel voor een warmtepomp cq boiler, waaruit op dit moment het hoogste haalbare rendement valt te halen. Bovendien passen deze apparaten in de meeste doorsnee technische ruimten van een woning."

Met de DuurzameHuizenroute voor Ermelo wil de werkgroep handvatten aanreiken zodat mensen hun steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering. "Of het nu vijf voor twaalf is dan wel twee voor twaalf, dat we dichtbij twaalf uur zitten is een ding wat zeker is", waarschuwt de werkgroep. "We zullen er wat mee moeten doen. In die zin alles wat we redelijkerwijs kunnen oppakken. Ga je daarom oriënteren", roepen de heren op, "maak er een meerjarenplan van. Krijg je bijvoorbeeld een nieuwe keuken? Kies dan voor elektrisch koken."

De heren beseffen dat een 'oude woning' meer kopzorgen vergt. Daarom tippen zij de dertiger jaren woning van de familie Van Harten aan de Oude Telgterweg. "De organisatie van de landelijke DuurzameHuizenRoute heeft deze woning zelfs genomineerd voor de titel Duurzaamste woning van Nederland, gebouwd voor 1945."

www.duurzamehuizenroute.nl/ermelo

Op de zaterdagen 3 en 10 november zijn er open dagen in het kader van de landelijke DuurzameHuizenroute. In Ermelo zijn vier huizen opengesteld, twee met warmtepompen en twee met InfraRood warmtepanelen. Alle vier woningen zijn gasloos.

Deelnemers Duurzame Huizenroute

Familie Aalbers aan de Eendenparkweg, 3 en 10 november, van 13.30 tot 16.00 De woning is gebouwd met isolatieblokken volgestort met beton, verwarmd met een warmtepomp, stroom opgewekt met PV zonnepanelen. U moet zich aanmelden via www.duurzamehuizenroute.nl/ermelo.

De familie Van Harten aan de Oude Telgterweg, 3 november, 10.00 tot 16.00. De spouwmuur is vol geblazen met isolatiekorrels, het dak geheel vernieuwd met isolatieplaten. De verwarming bestaat uit InfraRood Warmtepanelen. Het warm water wordt gemaakt door een zonneboiler aangevuld met een elektrische doorstroomgeiser. De stroom wordt opgewekt door PV zonnepanelen.

De familie Van de Kamp aan de Watervalweg 135, 3 en 10 november, van 10.00 tot 16.00 uur. Warmtepomp aangelegd voor de verwarming en een aparte warmtepomp om het tapwater te verwarmen. Deze haalt haar warmte uit de ventilatielucht.

Woningcorporatie Uwoon stelt haar voorbeeldwoning aan de Kievitstraat 71 open, 3 en 10 november van 10.00 tot 12.30 uur.

Meer berichten