Onlust en ontevredenheid

DE SPIRITUELE MUZIEK VAN ARVO PÄRT

De beide werkgroepen Leerhuis Ermelo en Vorming en Toerusting organiseren op woensdag 17 oktober een avond in de Immanuelkerk over de muziek van Arvo Pârt. Kunnen componisten geloof oproepen in hun muzikale scheppingen, zoals schilders gevoel kunnen visualiseren? Dat willen we vanavond onderzoeken aan de hand van muziek van deze in Estland geboren componist (1935).

Na zijn conservatoriumopleiding experimenteerde Arvo Pärt met verschillende compositietechnieken, onder meer het twaalftoonsysteem van Arnold Schönberg. Dat bracht hem in problemen tijdens het heersende Sovjetregime. Na een lange radiostilte kwam hij in 1976 terug met een totaal gewijzigde stijl van componeren. Het eerste voorbeeld daarvan, het pianowerk Für Alina , zal deze avond ten gehore worden gebracht. Ook latere werken, geschreven in de tintinnabuli stijl, zoals Pärt het zelf noemt, geïnspireerd op gregoriaanse en oude polyfone muziek, zullen met enige uitleg te beluisteren zijn.

Erik-Jan van der Hel en Nico de Jong gaan u voor in een unieke muzikale beleving. Ze willen u meenemen in hun bewondering en liefde voor deze tintelende, spirituele muziek.

Erik-Jan van der Hel is organist, pianist en dirigent, vooral actief in de Gereformeerde Kerk te Ermelo. Verder geeft hij muzieklessen op een mbo-school en heeft hij vele composities en arrangementen op zijn naam staan. Nico de Jong is amateur-pianist en -zanger. Hij verdiept zich enthousiast in klassieke muziek en in de achtergrond van composities.

U bent van harte welkom deze bijeenkomst bij te wonen in de Immanuelkerk, Stationsstraat 137.We beginnen om 20:00 uur . We vragen van u een bijdrage van 4 euro p.p., dat is inclusief koffie of thee.

We zouden het op prijs stellen als u zich van tevoren opgeeft. Zie hiervoor de websites:

www.leerhuisermelo.nl of www.vormingentoerusting.com

Meer berichten