Restauratie van het dak van de Immanuelkerk
Restauratie van het dak van de Immanuelkerk (Foto: Wessel Geursen)

Het dak er af tijdens kinderkerkdienst

Afgelopen zondag 7 oktober was er in de Immanuelkerk aan de Stationsstraat in Ermelo een dienst voor en door kinderen. Bij binnenkomst werd iedereen een warm 'Welkom, welkom, welkom iedereen' toegezongen door kinderkoor Zing! onder begeleiding van accordeonist Wout van Veen. Met het kinderkoor en een band in de kerk werd het een waar feest. De kinderen hadden overigens wel verzocht of er misschien iets minder hard op het orgel kon worden gespeeld; dat verzoek werd ingewilligd.

Naast dominee Irma Jansen-Kleinjan, stond ook muzikant Marcel Zimmer op het podium van de kerk. Hij legde uit en zong dat Amen 'zo is dat' betekent. En ook de roodharige handpop Paulien had hij meegenomen om samen te zingen dat je er allemaal helemaal bij hoort met het lied 'Je mag er zijn'. Dat sloot goed aan bij de schriftlezing. Daarin stond centraal 'Laat de kinderen tot mij komen', waarbij de leerlingen van Jezus ouders met hun kinderen probeerde tegen te houden. Maar die horen erbij volgens Jezus. Sterker nog, je moet "als een kind openstaan voor het koninkrijk van God".

Er was ook een nevendienst; dit keer niet voor kinderen, maar voor de senioren. Zij gingen naar een naastgelegen ruimte met de vraag hoe je als senior als een kind kunt openstaan voor God. Een eerste aanreiking waren de hasselbramen die uit de lucht kwamen vallen, of eigenlijk door kinderhanden gestrooid. Wie daarvan eet wordt weer kind volgens het verhaal van Annie M.G. Schmidt. Enkele vaders hadden er al van gesnoept en ook zij strooiden de hasselbramen de kerk in.

Dit keer geen preek, maar een bibliodrama, waarbij het verhaal uit de Bijbel werd nagespeeld; kinderen speelden de volwassenen en ouders de kinderen. Na afloop interviewde dominee Irma de hoofdrolspelers als een ware sportjournaliste met bijvoorbeeld de vraag aan de ouders: "hoe voelde dat nou om als kind tegen gehouden te worden?"

Ingetogen werd uiteindelijk het zegenlied gezongen met de boodschap dat Gods zegen bij je blijft "overal waar je gaat" door het kinderkoor onder leiding van Lisanne Veldman-Marinus en de muzikale begeleiding van de band van Reinier van Hoek. Als slotlied werd vervolgens een joods danslied ingezet, waarmee iedereen dansend de kerkzaal verliet richting de limonade en koffie. Daarmee was het dak er definitief vanaf; op maandag kon het dak van de Immanuelkerk weer verder worden gerepareerd.

Meer berichten