Studeren ook op mijn leeftijd

Bent u al van de schrik bekomen? Zo mijn ‘kop’ met een column in uw krant? Ik hoorde van zo’n viertal Ermelo-bewoners dat ze de vorige column reeds gelezen hebben, we zijn dus begonnen. Maar ja, wie a heeft gezegd, moet ook b zeggen en dus gaan we proberen om weer een nieuwe column bij u op de deurmat te krijgen.

Nu hebben die personen die mij aanspraken over de column, onmiddellijk gezegd: “Hoe kan je nu schrijven, zonder dat je wat weet over Ermelo?” En terecht! Maar, natuurlijk ga ik hier niet schrijven over wat ze tegen elkaar zeggen over Ermelo, dat zijn dingen die je niet bespreekt in het openbaar; zoiets als in de politiek, daar valt veel onder geheime zaken hoorde ik laatst bij een debat. Maar het gaat mij gewoon om dagelijkse zaken te vertellen die mij zijn opgevallen en voor mezelf ook nog om wat te leren. Ja, echt wel, ook nog op mijn leeftijd. Nu gaat u zich meteen afvragen hoe oud ik dan wel niet ben, maar dat ga ik lekker niet zeggen. Wel een tip: mijn moeder was zwanger van me, had een nachtmerrie over de Hongaarse opstand en hup daar was ik dan. Ik weet nu nog steeds niet, waar mijn moeder meer van geschrokken was, de opstand in Hongarije of van mij.

Maar terug naar het leren. Dat was geen geintje, ik probeer nog dagelijks nieuwe dingen aan te leren of bij te leren. Korte cursussen zijn voor mij het meest interessant, want zo’n cursus is reeds voorbij wanneer de verveling toe zou gaan slaan.

Laatst zag ik hier in de krant een artikel over Vuvera, ik dacht, moeilijk woord en daar moet ik meer van weten. Het woord bleek dus een afkorting te zijn van Volksuniversiteit Veluwerand en dat heb ik dan maar eens gegoogled. En ja, een flinke site met veel aanbod en gezien mijn vrouw uit Marokko komt en ik een huwelijkscontract getekend heb in Marokko (Marrakesh) in het Arabisch en ik nog steeds wil weten wat ik getekend heb en waarvoor ik getekend heb, zou de cursus Arabisch voor Beginners wel iets voor mij zijn, maar helaas inschrijven is niet meer mogelijk. Gelukkig spreek ik zo af en toe wat Arabisch, zonder ook meteen te weten wat ik zeg; als een Marokkaan mij zou horen, dan hoop ik toch echt niet dat ik sta te schelden, bij voorbaat mijn excuses.
Dan maar verder naar de volgende: Fotografie en computers. Helaas heb ik alleen een aantal cursussen fotografie gevonden. Ik ben nu ook weer niet zo knap, dat ik steeds mezelf op een foto wil. Het ging me meer om de computercursus; ik ben wel de gehele dag met pc’s en programma’s bezig, maar eigenlijk zou ik nog meer willen weten. Misschien een andere keer.

Voor degenen die nog op zoek zijn naar een leuke cursus, loopt de site eens door zou ik zeggen. Er is genoeg te vinden en het voordeel van de Volksuniversiteit Veluwerand is dat er ook cursussen in Harderwijk en zelfs in Putten te volgen zijn. Voor een ieder wat wils, zelfs een wijncursus. Die heb ik ook ooit eens gedaan in het midden des lands en het leukste van de gehele cursus was de laatste les waarin je je eigen gekochte wijn mee kon nemen, er wat over moest vertellen en een ieder van mocht laten proeven. Dat laatste was geen succes, niemand dronk wat van mijn fles wijn (Tunesische wijn) en dus zat ik met een complete fles rode wijn die open was …. tja…

Meer berichten