Rob Stikkel gaat zich onder meer een tekenopleiding doen in Nunspeet. "Ik wil graag iets creatiefs doen, en tekenen vin ik leuk."(foto: Grietje-Akke de Haas)
Rob Stikkel gaat zich onder meer een tekenopleiding doen in Nunspeet. "Ik wil graag iets creatiefs doen, en tekenen vin ik leuk."(foto: Grietje-Akke de Haas) (Foto: )

Rob Stikkel: 'Ik vond huisarts zijn een stoer vak'

"Huisarts zijn vond ik een stoer vak", glundert Rob Stikkel (68) die dinsdag 5 juni zijn laatste dienst had in Huisartsenpraktijk W. van Egmond. "Je was immers in je eentje en wist nooit in welke situatie je terecht zou komen. Zo ben ik wel eens twee keer met een mes bedreigd door een man met borderline."

Ermelo - Iedereen dacht volgens Stikkel dat hij internist zou worden. Meer diepgang was de reden dat hij huisarts werd. "Ik vind het leuk om met mensen te praten en achter dingen te komen." Stikkel deed in zijn beginperiode als huisarts nog bevallingen. "Dat is indertijd door het Ziekenfonds genekt, want bevallingen door huisartsen werden niet meer vergoed."

Stikkel startte zijn huisartsenpraktijk in een huurhuis aan De la Reystraat, op de eerste verdieping in een klein kamertje. Vervolgens zat de praktijk twintig jaar aan de Oude Telgterweg, met een eigen woning. "Dat huis hebben we toen zelf gebouwd en uitgebreid met praktijkruimte, waarbij we de tekening van oud-burgemeester Veen gebruikten die ook zo'n huis had."

Hoewel Stikkel al eerder met pensioen had kunnen gaan voelde hij tegenover zijn patiënten een grote verantwoordelijkheid in het vinden van een opvolger. Ook wilde hij dat zijn opvolger in een 'gespreid bedje' terechtkwam. "Ik heb drie pogingen gedaan een gezondheidscentrum op zetten om het voor mijn opvolger aantrekkelijker te maken."

De plannen voor Gezondheidscentrum De Witte Pauw in het voormalige schoolgebouw De Wegwijzer, waar Stikkel een aantal jaren met meerdere zorgdisciplines huisde, werden getorpedeerd door de nieuwbouwplannen van UWOON. Ook vergevorderde plannen voor een centrum in de nieuwbouw op terrein van Rehoboth, gingen op het allerlaatste moment niet door. Net als pogingen het centrum te vestigen in het voormalige Groene Kruisgebouw aan het Hanengewei. "Daar was namelijk een flinke zak geld voor nodig."

Uiteindelijk werd de huisartsenpraktijk gevestigd in het Gezondheidscentrum aan de Julianalaan. Per 1 juli dit jaar droeg Stikkel de praktijk over aan Wouter van Egmond. Rob Stikkel, sinds 1985 huisarts in Ermelo, stopt. Hij neemt donderdag 21 juni van 15.00 - 17.00 uur afscheid van zijn (oud)patiënten. Van 19.00 - 21.00 is het de beurt aan zijn (oud)collega's. Wie Stikkel de hand wil schudden is welkom in het Kerkelijk Centrum aan de Jeugdkant.

Meer berichten