Marian van der Geest: "Mijn kleindochter Luana van 6 jaar komt niet omhoog, net als veel andere jongere kinderen uit de buurt dat niet lukt." (foto: Grietje-Akke de Haas)
Marian van der Geest: "Mijn kleindochter Luana van 6 jaar komt niet omhoog, net als veel andere jongere kinderen uit de buurt dat niet lukt." (foto: Grietje-Akke de Haas) (Foto: )

'Kleintjes kunnen zo achterover vallen'

"Toen ik het zag, viel ik stijl achterover van verbazing", zegt een medewerker van het Leefbaarheidsteam Ermelo, afdeling wijk Oost. "Hoe verzint de leverancier het om zulke beugels te plaatsen."

Ermelo - De glijbaan op de kinderspeelplaats naast het hertenkamp in wijk Oost blijkt een erg gevaarlijk toestel. De trap is namelijk bijna loodrecht op de grond geplaatst, zonder een leuning voor de kinderen om zich aan vast te houden. Leverancier IJslander dacht het probleem op te lossen door aan weerszijden van de glijbaan een beugel te lassen. Probleem is dat de afstand tussen de trap en de beugels veel te groot is.

Het begon allemaal toen buurtbewoner Marian van der Geest begin 2017 verbeteringen opperde voor de vernieuwde speelplaats, die immens populair is. Verbeteringen waarbij zij bijval kreeg van de buurtbewoners, die een handtekening zetten en reacties gaven. Hoewel het Marian veel tijd, energie en soms ergernissen heeft gekost, doet ze het graag voor de buurt. "Er komen hier immers zoveel mensen."

Maar in het geval van de situatie van de glijbaan zakt haar broek compleet af. Al in juni vorig jaar uitte ze bij het Leefbaarheidsteam haar verbazing over de stand van de trap van de glijbaan. Met geen mogelijkheid zou het vooral de jonge kinderen lukken om deze zonder gevaren te beklimmen. Bovenaan was bovendien geen overstap of houvast om veilig te gaan zitten voordat kinderen naar beneden glijden.

"Omdat ik al bijna een jaar loop 'te zeuren' over de glijbaan heb ik op 17 april 2018 een brief geschreven naar het college van B&W, en de situatie uitgelegd. Met nadrukkelijk de vraag om deze gevaarlijke glijbaan met spoed te vervangen door een veilige glijbaan. Ik heb geen enkele reactie gehad, zelfs geen ontvangstbevestiging."

Groot was de verbazing van Marian en de buurtbewoners toen dinsdag 29 mei de gewraakte beugels waren geplaatst. "Mijn kleindochter Luana van 6 jaar komt niet omhoog, net als veel andere jongere kinderen uit de buurt dat niet lukt. Met een beetje pech vallen kinderen zo achterover. En nog steeds valt de overstap niet te maken als kinderen van de glijbaan af willen glijden. Bovendien gaat het mij niet om de leuningen, maar om de trap van de glijbaan die veel te steil is. Wat dat betreft ben ik het nu zat."

Het Leefbaarheidsteam heeft de leverancier verzocht met een oplossing te komen. Aanleiding om zo lang de glijbaan te sluiten ziet de medewerker niet. "Dat gaat ons te ver, want er wordt zoveel gebruik van gemaakt. Ook een waarschuwingsbord plaatsen heeft geen zin. Daarom doen wij een oproep aan (groot)ouders om vooral de kleinere kinderen goed in de gaten te houden bij eventueel gebruik van de glijbaan."

Meer berichten