Het diamanten echtpaar woont tegenwoordig op Sonnevanck in Harderwijk, maar ontving de burgemeester in de boerenheerdvan de Hof van Mine Meu. (foto: Grietje-Akke de Haas)
Het diamanten echtpaar woont tegenwoordig op Sonnevanck in Harderwijk, maar ontving de burgemeester in de boerenheerdvan de Hof van Mine Meu. (foto: Grietje-Akke de Haas) (Foto: )

'Pa en moe zijn een goed stel ouders'

Waar valt burgemeester André Baars die je komt feliciteren met je diamanten huwelijk, beter te ontvangen dan in de boerenheerd van de Hof van Mine Meu aan de Telgterweg 224. Te midden van de spulletjes uit Grootmoeders tijd met prominent aan de tafel hun ouders Gert Staal (82) en Dittie Staal-de Mots (81) haalden Gea, Bert Jan en Gert herinneringen op aan hun jeugd.

Ermelo - "Ik heb ze ervaren als een goed stel ouders", meent Gea oprecht, "ik vond ze niet streng, en ik was nog wel de oudste." Volgens Gea en Gert was het ouderlijk huis net een zoete inval. "Iedereen mocht langskomen, het was altijd erg gezellig. Moe kon ook zo lekker koken en was erg zorgzaam. Maar ze waren allebei wel pietje-precies."

Gert Staal woonde in Telgt op boerderij Klein Zeeburg en Dittie Staal- de Mots op boerderij Ruim Zicht aan de Weisteeg in Drielanden, toen ze elkaar ontmoeten. "Als loonwerker met een eigen tractor en een kraan kwam Ik veel bij haar in de buurt en bij haar thuis, vandaar. Op tweede Paasdag in 1954 hebben we toen samen een ommetje gemaakt op mijn motor, een Horex."

Het diamanten echtpaar woont tegenwoordig op Sonnevanck in Harderwijk. Tot voor drie jaar terug woonde het aan de Telgterweg 218. Destijds stond er een kleine boerderij die het echtpaar kocht van oud-tante Mina. Het mocht van eigenaar verwisselen en afgebroken worden, mits zij twee kamers in het nieuwe huis mocht betrekken dat zou worden gebouwd. Volgens Gert junior was tante Mina een hele lieve vrouw. "Dit gedeelte waar we nu zitten was haar hofje. Daarom heb ik het ook naar haar vernoemd: Mine Meu betekent namelijk 'mijn tante'."

Moe Staal was in het begin van het huwelijk niet alleen druk met haar gezin, maar ook met het grootbrengen van moederkippen en later met het opfokken van jonge hennen, in twee schuren. Ook stak ze haar handen uit de mouwen bij verschillende werkhuizen. Pa Staal verdiende de kost als loonwerker. De werkzaamheden breidden zich zo uit dat hij in 1971 van de een op de andere dag ermee stopte en in loondienst trad bij Hamer B.V. in Apeldoorn. "Ik zat op de kraan en soms op de vrachtwagen." Na 24 jaar op 59-jarige leeftijd, maakte Staal gebruik van de VUT-regeling.

Ondanks mooie tijden hadden Gert Staal en Dittie Staal-de Mots en hun kinderen helaas hun dochter en zusje Gerdien te betreuren. Zij overleed in 1976 op 5-jarige leeftijd ten gevolge van een noodlottig ongeval. Het echtpaar heeft zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen, een derde is op komst.

Meer berichten