85 jaar Kanovijver gebundeld in een boekje

ERMELO - Maandagavond heeft burgemeester André Baars het boekje over de 85-jarige geschiedenis van IJsclub De Kanovijver in ontvangst genomen. Tijd om herinneringen op te halen.

Met regelmaat verschijnen er oude foto’s op sociale media van De Kanovijver. Ook weet menigeen anekdotes van lang geleden te vertellen. Een aantal mijlpalen uit de historie van deze bijzondere locatie is gebundeld in een jubileumboekje. Was het in de eerste decennia vooral het schaatsen wat zorgde voor inkomsten, tegenwoordig zijn het vooral de kano’s die de organisatie draaiende houden. Natuurlijk heeft dat met het klimaat te maken want het bestuur hoopt iedere winter op stevige vorst.

Initiatiefnemer

Natuurlijk was Joop Artz aanwezig bij de presentatie. Hij is immers de initiatiefnemer van dit historische boekje. ,,We hadden zo’n zeven jaar geleden een lekkage waardoor veel oude jaarverslagen doorweekt raakten,” vertelde voorzitter Ron IJdo vanavond tijdens de presentatie. ,,Alle archiefstukken zijn destijds te drogen gehangen en daarna is Joop Artz ermee aan de slag gegaan." Samen met Gert Hofsink en Natalie Overkamp heeft hij er een leesbaar verhaal van gemaakt. Ook Cock Andreae was vanavond van de partij. In geuren en kleuren vertelde hij over zijn werk als kanomeester. ,,Een jaar of dertien was ik. Ik weet nog goed dat de penningmeester zei dat hij me per centimeter van mijn lengte ging betalen,” aldus de markante Ermeloër, die overigens vandaag de dag ook weer als vrijwilliger van de Kanovijver heel wat uurtjes aanwezig is. Het boek is voor velen een feest van herkenning.

Activiteiten

Het boek: De Kanovijver: 85 jaar IJs en Water, bevat veel informatie over de vereniging, de ontwikkelingen van Ermelosche IJsclub naar De Kanovijver en wetenswaardigheden over de activiteiten die werden aangeboden. En dat waren er in die 85 jaar heel veel. Er wordt geschreven over de verbouwingen, aanpassingen en de bouw van het theehuis en later De Gondelier. Het boek is verkrijgbaar bij de Ermelose boekhandels, Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, VVV en uiteraard bij De Kanovijver zelf. Het boek heeft een kleurenomslag en bevat zo’n honderdtwintig pagina’s met veel foto’s. Mede doordat een aantal sponsoren het boek financieel ondersteunden, kon de prijs laag worden gehouden: € 13,75.

Meer berichten