Dankzij een gloednieuwe gereedschapskist met inhoud gesponsord door HAMU Automaterialen gaat de restauratie van de Koninklijke Porsche prima lukken. (foto Hjarald Agnes)
Dankzij een gloednieuwe gereedschapskist met inhoud gesponsord door HAMU Automaterialen gaat de restauratie van de Koninklijke Porsche prima lukken. (foto Hjarald Agnes)

Bob Hahn restaureert Porsche van Prins Claus

"Belt een klant me in december vorig jaar op met het jubelbericht: 'Ik heb een mooi project voor je om te restaureren. Hij moet terug in de originele staat. Dat zal een hele klus worden, want de auto is overgespoten. Maar het stuur is nog origineel en de stoelen ook'. Blijkt het de Porsche te zijn die Prinses Beatrix op 9 december 1965 kocht als kerstcadeau voor Prins Claus."

Door Grietje-Akke de Haas

Ermelo/Harderwijk - Bob Hahn (60) grijnst heel breed als hij op de zwart lederen stoelbekleding klopt. "Hier hebben Claus en Beatrix nog op gezeten. In deze auto heeft Claus zelfs aangifte gedaan van de geboorte van één van zijn kinderen." Volgens Bob is de van origine Bali-blauwe Porsche 6603B, die hij liefkozend Claus noemt, 20 jaar in het bezit geweest van Prins Claus. Sinds 1987 stond de Koninklijke auto te verstoffen in een loods in Amsterdam. "Als er geen Porsche op stond zou de auto niet meer opleveren dan de oud ijzer-prijs." Eind vorig jaar werd de wagen aangeboden op een veiling in Parijs. Waar een dergelijke bolide van het gerenommeerde merk maximaal 20.000 euro zou opleveren, werd de verkoopprijs flink opgedreven toen de bieders 10 minuten voor de afslag reuk kregen van het feit te doen te hebben met een Koninklijke auto. Uiteindelijk mocht de klant van Bob, H. Bos, zich tegen betaling van 95.000 euro plus 15 procent veilingkosten, de trotse eigenaar van de Porsche noemen.

Koninklijk oogt de Porsche niet bepaald nu deze al grotendeels is ontmanteld voor een grootscheepse restauratie. Bob draait daar zijn hand niet voor om. "Ik restaureer al 40 jaar klassieke Porsches", zetelt hij sinds 2015 met zijn bedrijf Bob Hahn Klassieke Porsches aan de Zuiderbreedte op de grens van Ermelo en Harderwijk. Bob staat op en rommelt in een laatje en komt teug met een kromgebogen theelepeltje. "Dan buig je hem toch weer gewoon terug", vat hij zijn specialisme in een notendop samen. Vertoeven in Bob zijn werkplaats is een paar stappen terug in de tijd gaan. Diverse klassiekers waar Bob aan werkt staan op de autobrug. Een meer dan levensgrote poster met een heuse pin-up girl, een fraai staaltje werk van zijn dochter, siert een wand. De liefde voor Porsches en de technische vaardigheden heeft Bob van zijn vader die als tankchauffeur met de geallieerden vocht in Italië, en geobsedeerd raakte door het genie Ferdinand Porsche. Bovendien was zijn vader ook modelbouwer, en deed zijn jonge zoon regelmatig modelpakketten cadeau. Met de tegenwoordige moderne auto's heeft Bob helemaal niets. "Of zit je in een Star Wars auto, ze worden ook steeds lelijker. Een Porsche is tenminste van eerlijk materiaal gemaakt, de auto's van nu zijn allemaal van plastic."

Meer berichten