Column huisarts Anne Groot: Drank maakt meer kapot dan je lief is

Uiteindelijk is het goed gekomen. Niemand had dat ooit nog verwacht. Zijzelf al helemaal niet. Toen ze in al haar wanhoop bij het spoor weggehaald moest worden door haar vriend. Meerdere keren. Hijzelf is er toen bijna aan onderdoor gegaan. Het begon altijd met een enkel wijntje. Al gauw een hele fles. Of twee. Na haar ontslag op staande voet, was het elke dag hetzelfde: aan geld zien te komen, drank halen. Drinken tot het op was. Slapen. En altijd hadden de anderen gelijk: dit was stom. Dit moest ze niet doen.

Ze maakte er alles kapot mee. Want als ze gedronken had, werd ze gemeen. Ze kwetste, chanteerde en bedreigde. Terwijl ze zo helemaal niet is. Zo was ze nooit geweest. Het was sterker dan zijzelf. Met drank op kon ze de hele wereld aan. Zo voelde dat. Tot ze niets meer voelde. En niets meer hoefde te voelen. Tot iedereen om haar heen het opgegeven had. En er alleen nog de mensen van de verslavingszorg over waren. Die gaven niet op. Keer op keer vertrok ze bij de detox opname veel te vroeg. Omdat ze dacht het weer helemaal zelf te kunnen.

Tot ze al snel weer bezweek voor de zucht naar een slokje. Of twee. En er weer geen rem was. Er kwam een nieuwe hulpverlener die haar wist te overtuigen. Die haar hielp zichzelf beter te begrijpen. Of waren het de nieuwe pillen, die ze dit keer wel bleef gebruiken? Of was het haar dochter die haar haar verdriet liet zien, de pijn die een alcoholistische moeder oproept bij haar kind? Het was alles bij elkaar.

De wil om op te staan, uit de drek. De wil om er weer te zijn, te bestaan, voor zichzelf, en voor anderen. Toen haar invalbaan een vaste aanstelling werd, wist ze dat het zou gaan lukken. Om de baas te blijven over zichzelf. Zij, haar gezondheid, haar leven, dat deed er toe. De drank als verliezer. Tot de zucht weer toesloeg, na die ruzie met haar nieuwe vriend. Dagen ging ze door met drinken. De hulpverlener regelde een crisisopname.

Lichamelijk verzwakt, maar mentaal veel sterker is ze nu weer thuis. De hond heeft ze opgehaald uit het asiel. Haar baas heeft gevraagd wanneer ze weer komt werken. Morgen begint ze weer.

Meer berichten