Logo ermelosweekblad.nl


De tijdelijke markering van 'Sterren van de Veluwe' zal vanzelf vervagen en op den duur verdwijnen
De tijdelijke markering van 'Sterren van de Veluwe' zal vanzelf vervagen en op den duur verdwijnen (Foto: Rosanne Schrijver)

Ontdek de Sterren van de Veluwe

Sinds afgelopen zaterdag zijn er opvallende wit met rood gekleurde markeringen te vinden op een aantal fietsknooppunten verspreid over de Veluwe. Het is het werk van Rosanne Schrijver en Freek van Riet -beiden landschapsontwerpers-, waarmee ze met deze ludieke actie aandacht vragen voor hun project ‘Sterren van de Veluwe’.

Op donderdag 19 april staan Rosanne en Freek op het Veluwe Congres in Ermelo. Voor de realisatie van hun idee zijn zij nog op zoek naar een enthousiaste grondeigenaar om mee samen te werken. Het project werd vorig jaar verkozen tot één van de tien winnaars van de Prijsvraag Veluwe. De Veluwe is in 2016 uitgeroepen tot één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. De provincie Gelderland heeft met de ‘publieksverkiezing’ een geldprijs van €300.000,- gewonnen en wil dit in 2018 investeren in initiatieven om de Veluwe nog mooier en aantrekkelijker te maken.

Sterren van de Veluwe vertelt het verhaal van de karakteristieke landschappen met haar bewoners en laat het landschap ervaren en bezoekers bewust maken van de prachtige rijkdom die Nederland bezit, zonder dat de natuur daaronder lijdt. In totaal zijn er 12 landschapstypes te definiëren die samen de identiteit van de Veluwe vormen. Nu al is de Veluwe door een fijnmazig fietsnetwerk goed toegankelijk. Sterren van de Veluwe voegt hier één laag aan toe door de markering van landschapstypes met een tastbaar ankerpunt: een medaillon. Ieder medaillon ligt op een strategische plek op de Veluwe en maakt slim gebruik van het fietsnetwerk. Versmolten met kruisingen van paden verknopen de medaillons zo de diverse landschappen van de Veluwe. Het medaillon vormt een podium vanwaar het landschap en de natuur optimaal kan worden waargenomen.

Met de – tijdelijke - markeringen is een eerste stap gezet om de karakteristieke landschappen in kaart te brengen. Van daar uit wordt gezocht naar samenwerking met grondeigenaren om de markering te verzilveren in een fysiek medaillon. De tijdelijke markering – zie foto- zal na verloop van tijd uitvagen en verdwijnen.

Grondeigenaren en beheerders worden opgeroepen zich te melden als zij geïnteresseerd zijn in het realiseren van een permanent medaillon op hun grondgebied. Dit kan door te mailen naar info@sterrenvandeveluwe.nl. Wil je meer weten over het project of volgen wat er de komende tijd staat te gebeuren? Kijk dan op Facebook of Instagram via #sterrenvandeveluwe.

Meer berichten

Shopbox