Foto: Ronald Vossebelt

Koninklijke onderscheiding voor Annemarie Kooistra - Vroegop

Koninklijke onderscheiding voor Annemarie Kooistra – Vroegop

Tijdens de jaarvergadering van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging – kortweg KNNV – afdeling Noordwest Veluwe op zaterdag 10 maart vond er wel een heel bijzondere gebeurtenis plaats.

De zaal van het Verenigingsgebouw de Steenenkamer aan de Waterweg te Putten, zat vol met KNNV leden toen onverwacht de burgemeester van Ermelo de heer A.A.J. Baars, de zaal binnenkwam. Hij kwam langs om aan de 74-jarige Ermelose Annemarie Kooistra-Vroegop, lid van de KNNV, een Koninklijke onderscheiding uit te reiken.

Verdienste
Annemarie Kooistra kreeg deze onderscheiding uitgereikt vanwege haar verdiensten als vrijwilliger. Zo is zij bijvoorbeeld al 25 jaar actief als vrijwilliger voor meerdere natuurorganisaties. Annemarie draagt daarbij haar liefde voor de natuur én de wens om deze te beschermen met veel passie uit. Zij doet dat vaak voor volwassenen vanuit haar rol bij de KNNV, maar ook bij veel jeugdigen vindt ze een aandachtig gehoor. Bij kinderen roepen al haar “geheimen” van de natuur verwondering én belangstelling voor de natuur op. Annemarie creëerde zo door de jaren heen een hele generatie met nieuwe natuurbeschermers. Zij deed en doet dit nog steeds geheel belangeloos en met enorm veel inzet.

Ook professionele organisaties zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap, de gemeente Ermelo en vele andere stichtingen en verenigingen konden de afgelopen jaren rekenen op de tomeloze inzet van Annemarie. Dankzij haar nauwgezettte inventarisatie werk, kunnen deze organisaties bij het beheer van hun gebieden, beter rekening houden met de daar aanwezige vaak zeldzame en beschermde dier- en plantensoorten.

Sociaal en betrokken
Naast haar liefde voor de natuur vallen bij Annemarie ook andere meer persoonlijke kenmerken in positieve zin op. Zo is Annemarie een warme persoonlijkheid, geduldig, bescheiden en trouw. Bovendien is zij erg betrokken bij haar medemens. Dat laatste komt bijvoorbeeld weer tot uitdrukking in het gastouderschap voor een van de bewoners van een Ermelose instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Annemarie was blij verrast met dit onverwachte bezoek en de eer die haar te beurt viel. Haar man, kinderen en kleinkinderen waren aanwezig om te zien hoe Annemarie in het zonnetje werd gezet.

Uiteraard voelden ook de KNNV-ers zich trots met Annemarie als lid van de vereniging. De voorzitter sprak de wens uit nog lang van haar kennis en kunde te mogen genieten.

Na de officiële uitreiking werd Annemarie in de bloemetjes gezet door vertegenwoordigers van de verschillende organisaties waar ze zich al zolang voor had ingezet.

Meer berichten
Shopbox