Veel deelnemers zien het paard- en ponyrijden als hun sport, een stuk ontspanning tot een leuk uitje. (foto: eigen foto)
Veel deelnemers zien het paard- en ponyrijden als hun sport, een stuk ontspanning tot een leuk uitje. (foto: eigen foto)

Net een elftal zonder reservespelers

"Bij ons rijdt bijvoorbeeld een vrouw met een visuele beperking paard. Omdat ze niets ziet wordt ze begeleid door vrijwilligers. We lopen mee en geven een opdracht. Zo van: 'Nu ben je er bijna, naar rechts, naar rechts en nu naar het midden'. Nu maakt ze met haar paard zelfs sprongetjes en rijdt buiten."

Ermelo - Vier jaar terug namen Sjerstin en Jaap de Vries van Stal Ermelo de activiteiten die mensen met een beperking de mogelijkheid biedt om te kunnen paard- en ponyrijden over van Loes van Nijhuis. Stichting Paard Gehandicapten Ermelo (SPGE) faciliteert het initiatief en werft sponsors om het te kunnen bekostigen. Het gaat om een Ermelose stichting die bestaat uit de bestuursleden: Nicole en Oet Nieuwenhuis, Ruud Goijjaerts, Gert Raaijen en Alice Simon. De mogelijkheid om te kunnen paard- en ponyrijden wordt omarmd door de mensen met een beperking. "Zo'n 70 ruiters komen hier elke week rijden, met name kinderen. In die zin zien we echt een verschuiving. In het begin hadden we vooral oudere ruiters, maar ze worden steeds jonger." De beperkingen van de ruiters variëren sterk en krijgen begeleiding op maat. Zo krijgen ruiters met het syndroom van Down spelenderwijs les. Ze mogen zelf de teugels vasthouden en vinden hun weg via een getekend hartje, balletjes tot pylonnen. Maar er zijn ook ruiters die door ernstige spasticiteit niet 'in het zadel kunnen klimmen'. "Dit gebeurt dan met een speciale voor dat doel bestemde lift." Ook zijn zadels soms aangepast aan de beperking. "We hebben bijvoorbeeld een westernzadel die iets meer grip biedt." Hoewel Sjerstin en Jaap beschikken over een enthousiast leger aan vrijwilligers die de ruiters met een beperking begeleiden, kampen ze met krapte. Vergelijk het maar met een voetbalelftal dat geen reservespelers heeft. Daarom doen zij een dringende oproep aan mensen zich aan te melden als vrijwilliger. De ruiters rijden op woensdag van 12.30 - 16.00 uur en op zaterdag van 8.30 - 12.00 uur. Voor alle informatie: Sjerstin: 06 432 567 67 of info@stalermelo.nl.

Meer berichten