Bea van 't Hul en Luuk van Beek willen graag reageren op de inhoud van de column van El Maestro. (foto: Grietje-Akke de Haas)
Bea van 't Hul en Luuk van Beek willen graag reageren op de inhoud van de column van El Maestro. (foto: Grietje-Akke de Haas) (Foto: Grietje-Akke de Haas)

'Hij praat als een kip zonder kop'

De column 'Polderlandschap' van El Maestro gelezen in het Ermelo's Weekblad van woensdag 24 januari? Luuk van Beek kreeg er hele kromme tenen van. De columnist praat over bosbeheer als een kip zonder kop, reageerde hij via Facebook. "Hoe kan iemand nou zoiets schrijven? Dan weet je niet hoe bosbeheer in elkaar steekt. Je krijgt door de inhoud de idee opgedrongen dat de bomen allemaal maar zo gekapt worden. Er zit echter wel degelijk een visie achter."

Ermelo - Het zou mooie reclame zijn voor BurgerBelangen Ermelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, om in zijn hoedanigheid als nummer 6 op de kandidatenlijst de juiste visie achter de bomenkap uit de doeken te doen. Van Beek reageert echter primair vanuit zijn achtergrond als bosbouwer. El Maestro schreef onder meer over de 'lokale kapmaffia' die aan de Oostelijke kant van Ermelo allerlei prachtige bomen hebben omgezaagd. Van Beek: "Aan de Leuvenumseweg worden Amerikaanse eiken weggehaald omdat ze eigenlijk niet van waarde zijn voor de natuur. Van insecten, eekhoorns tot zelfs varkens vinden niets aan deze boom. Eigenlijk is deze boom alleen geschikt voor openhaardhout. Er komen echter inheemse bomen voor terug wat een betere flora en fauna oplevert. Bovendien wordt het nieuwe bos op kosten van Camping De Haeghehorst geplant ter compensatie van de bomen die er worden gekapt voor uitbreiding van de camping." Bosbeheer moet ook geld opleveren weet Van Beek, om bijvoorbeeld goede fietspaden te kunnen aanleggen. In die zin is het de kunst een goede balans te vinden in de hoeveelheid recreatie- en productiebossen.

Bea van 't Hul, raadslid duurzaamheid voor Progressief Ermelo, wilde in contact komen met de schrijver van de column. Ook in de krant is zij bereid een en ander toe te lichten over het eventueel plaatsen van windmolens. Daarover rept El Maestro ook in zijn column: 'die bomen staan toch alleen maar in de weg van wind... '. Van 't Hul legt uit dat afgezet tegen de huidige mogelijkheden -manieren om duurzame energie op te wekken ontwikkelen zich immers voortdurend- het wellicht nodig is om in Ermelo ook windmolens te plaatsen. "Anders red je de doelstelling om in 2030 energie-neutraal te worden niet." De plaats van de bomenkap waar El Maestro over schrijft, is in ieder geval niet de beoogde locatie voor windmolens. "Er zijn verschillende locaties in beeld, maar dat wil niet zeggen dat ze daar ook komen. Als windmolens moeten zou langs de A28 een optie zijn, met het leggen van zonnepanelen in de tussenliggende ruimtes." Van 't Hul nodigt de columnist uit: "Sluit je aan bij een politieke partij en doe hier iets positiefs mee."

Meer berichten