Lucienne Kraan is één van de vijf danseressen in de voorstelling  'Nachthexen'. Foto Anouk Pleijler
Lucienne Kraan is één van de vijf danseressen in de voorstelling 'Nachthexen'. Foto Anouk Pleijler

Lucienne danst Jeanne d'Arc

Met alle respect voor het populaire TV-programma So You Think You Can Dance, maar de manier van dansen in 'Nachthexen' is écht anders. Dat vindt Lucienne Kraan (22) uit Ermelo. En Lucienne kan het weten, want zij is één van de vijf danseressen die de geschiedenissen van Jeanne d'Arc en Russische bommenwerpers vervlechten tot een pakkend geheel.

Ermelo - De Volkskrant die de dansvoorstelling bijwoonde schreef onder meer: 'De vloer is aan vijf danseressen met meisjesachtig lange haren en stoere, krachtige bewegingen. Hun lichamen zijn gespannen veren, constant alert. Zij zijn de nachtheksen, maar ook de moed van Jeanne, die standvastig zoveel tegenstrijdigheden verklaart, dat ze de facto niks verklaart. We zien vuur en horen vuur, hun gedeelde nachtmerrie'. Als geheel is het inderdaad een krachtige voorstelling bevestigt Lucienne. "Naast de live-muziek neemt een actrice de tekst voor de rekening. Al met al komt de voorstelling heel erg bij je binnen, en krijg je respect voor wat het dansvak eigenlijk is." Dit jaar staan er maar liefst 37 voorstellingen in Nederland en België op het programma. Talent is een must wil je meetellen in de wereld van de moderne dans. "Daarnaast moet je ook een sterk karakter hebben. Je krijgt namelijk een vaag idee van de inhoud van de voorstelling. Vervolgens is het aan jou om dat vorm te geven. Bovendien moet je eigenheid bezitten. Heb je dat niet, dan word je zo vervangen."

Lucienne zit in het laatste jaar van een vierjarige dansopleiding aan de dansacademie in Tilburg, en wil professioneel danser worden. Ze maakt vaak lange dagen. "In repetitieperioden ben je zo tien uur per dag op school, en heb je nauwelijks tijd voor een sociaal leven." De liefde voor het dansen kreeg ze in haar jonge jeugdjaren mee van Annemieke Bais van de gelijknamige Dans en Theaterstudio in Ermelo. Na haar havo-examen koos ze op het allerlaatste moment voor een dansopleiding. "Natuurlijk heb ik mezelf afgevraagd of ik iets moest doen wat meer zekerheid geeft. Maar ik heb echt een passie voor dansen en wilde het toch gedaan hebben."

Meer berichten