Foto: eigen foto

Groevenbeek NEXT: Bedenk het lekker zelf

De vmbo-afdeling van Christelijk College Groevenbeek gaat volgend schooljaar van start met een nieuw onderwijsconcept; Groevenbeek NEXT. In onderwijsland staat deze vorm van onderwijs ook wel bekend als ‘gepersonaliseerd leren’.

Het kenmerkende van NEXT is dat de leerling meer individuele vrijheid krijgt om op zoek te gaan naar leervragen die passen bij zijn of haar talenten. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? In wat voor soort samenleving wil ik leven? Hoe wil ik met anderen omgaan? Welke rol kan ik spelen met mijn talenten? De leraar speelt een belangrijke begeleidende rol in het zoeken naar antwoorden op deze vragen.

Het belangrijkste verschil met gewoon onderwijs is, dat de leerling veel vrijheid krijgt. De leerling kan een groot deel van de tijd zelf beslissen wat hij wil doen. Hij mag zelf bedenken waar hij onderzoek naar wil doen en wat hij daarbij wil leren. De leerling kan in zijn eentje onderwerpen uitzoeken en er zijn ook onderzoeken die ze samen met anderen doen. De leerling wordt natuurlijk begeleid door leraren, die hen op weg helpen en die ervoor zorgen dat ze genoeg over verschillende onderwerpen leren.

Groevenbeek kiest voor deze vorm van gepersonaliseerd leren om de leerling goed voor te bereiden op een zelfstandige plaats in een complexe samenleving. De wereld waarin we leven verandert snel. Daardoor moeten we steeds nieuwe dingen blijven leren, ons leven lang. Daarom is het belangrijk dat de leerling ervaart dat leren leuk is. Het is ook belangrijk dat de leerling al doende leert welke manier van leren goed bij hem of haar past.

In het voorjaar van 2018 start Groevenbeek met verbouwingswerkzaamheden. In het gebouw van het vmbo wordt een nieuwe onderwijsruimte gecreëerd die aansluit bij de manier van werken binnen Groevenbeek NEXT. De verwachting is dat deze onderwijsruimte in januari 2019 in gebruik kan worden genomen.

Groevenbeek NEXT is bestemd voor leerlingen met een basisschooladvies voor vmbo KBL, TL of de vmbo/havo-brugklas (havo-6). Tijdens de open dag van het vmbo Ermelo (maandag 22 januari) kunnen leerlingen en ouders kennismaken met deze nieuwe vorm van onderwijs. Op maandag 5 februari is er nog een extra informatieavond

Meer berichten