Foto: Miriam Plaggenborg

Top 2000-dienst muzikaal feest van herkenning en ontroering

Een bankstel, een babybox en een glijbaan. Maar ook de staf van Sinterklaas voor wijsheid, een verdord boeket bloemen en de klok op vijf voor twaalf. Het podium van de Immanuelkerk was tijdens de Top 2000-dienst zaterdag 30 december ingericht als ‘huiskamer van het leven’. Met het thema ‘The final countdown’ kwamen alle fasen uit het leven in muziek uit populaire de Top 2000 voorbij gelinkt aan teksten uit de Bijbel.

Voor de derde keer werd de muzikale kerkdienst gehouden, dit jaar met een koor van ruim 40 zangers en zangeressen en de band Pick Up Together uit Harderwijk. Het kerkgebouw aan de Stationsstraat was met een kleine 400 bezoekers nagenoeg vol.

Na aftrap met het nummer 'The Final Countdown' volgde 'Turn turn turn' van The Byrds. Hierin bezingt de band bijna letterlijk de tekst uit het Bijbelboek Prediker, die tijdens de dienst centraal stond: 'Er is voor alles in het leven een geschikte tijd.'

Elk nummer dat ten gehore werd gebracht, werd toegelicht. Marcel Sinte Maartensdijk, vader van meerdere dochters, vertelde over het nummer 'Dochters' van Marco Borsato: “Eigenlijk is het een rotlied, het is zó confronterend. Want inderdaad: wat gaat de tijd toch snel".

Met nummers variërend tussen 'Logical Song' van Supertramp en Ed Sheeran's 'Thinking out Loud' kon zowel jong als oud zich identificeren met de muziek en meezingen.

Ina Ros haalde herinneringen op aan het leven in haar geboortedorp, uiteraard gevolgd door het nummer ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld.

Na ‘Dust in the wind’ van Kansas, waarin werd stilgestaan bij dierbaren die niet meer in leven zijn, was het geen sombere boodschap die bleef hangen. Uiteindelijk bleef het niet bij het verdorde boeket bloemen dat dominee Irma Jansen omhoog hield. Met ‘A brand new day’ van The Wiz werd een fles champagne ontkurkt. “Het leven gaat verder na dit leven.”

Meer berichten