Logo ermelosweekblad.nl


Column

Gesnoeid

Tijdens een zaterdagdienst werd ik aan het eind van de middag gebeld door Frits die hevig geschrokken doorgaf dat er plotseling dode schapen in zijn weiland lagen. Frits is een boerenzoon die ondanks zijn carrière in de ICT zijn afkomst niet verloochende. Nu hij buitenaf woonde, hield hij een mooi koppeltje schapen. En daar genoot hij van.

Aangekomen bij het boerderijtje van Frits – zo slecht gaat het niet in de ICT – zag ik al vier dode schapen in de wei liggen. In de hoek van het weiland stond nog een erg ziek schaap. Frits kwam me op zijn klompen tegemoet en uitte meteen zijn zorgen. Vanmorgen waren ze nog alle vijf prima in orde. Ze vielen, zoals gebruikelijk bij schapen, direct aan op de brokjes die Frits hun gaf. Toen hij deze middag na het boodschappen doen thuiskwam, trof hij ze in deze toestand aan.

Terwijl ik naar de schapen liep, probeerde ik koortsachtig het lijstje van oorzaken van acute sterfte bij schapen in mijn herinnering te roepen. Ik had het ooit voor het tentamen 'Inwendige ziekten' in mijn hoofd moeten stampen.

Eenmaal bij de schapen zag ik het probleem direct. Er was snoeiafval van taxus in het weiland gegooid en daar hadden de schapen zichtbaar van gegeten. Taxus is een coniferensoort die veel voorkomt in tuinen en parken. Een mooie struik, maar echt ontzettend giftig voor schapen, paarden, koeien en nog heel veel meer diersoorten. Voor een schaap zijn een of twee takjes al dodelijk. En zo te zien hadden de schapen van Frits veel meer gegeten dan een paar takjes.

Terwijl Frits en ik het snoeiafval bekeken, zakte het vijfde schaap door zijn poten. Het dier was stervende. Helaas is er voor een dierenarts geen eer te behalen aan een schaap dat door taxus is vergiftigd. Vanwege de vaak pijnlijke buikkrampen waarmee zo'n vergiftiging gepaard gaat, besloten Frits en ik dit schaap uit zijn lijden te verlossen.

Terwijl wij daarmee bezig waren, kwam de buurman van Frits bij de afrastering om te kijken wat er aan de hand was. Hij had de heggenschaar nog in zijn handen… Geheel onwetend van het feit dat hij door zijn taxusstruiken te snoeien, ook het schapenbestand van zijn buurman had geminimaliseerd.

Columnist Gerard van Eijden

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox