Logo ermelosweekblad.nl


Column

Gezond en wel weer thuis

Het gebeurt met een regelmaat dat er een overlijden in het buitenland plaatsvindt. Persoonlijk ben ik dan ook een aantal keren betrokken geweest bij zo'n verdrietige gebeurtenis. Vanuit je professie weet je dat er een procedure plaatsvindt in het land waar het overlijden heeft plaatsgevonden. De ambtelijke molen draait, soms snel, soms langzaam, afhankelijk of er feestdagen of een weekend in valt. Vele handtekeningen zijn nodig, kortom een papierwinkel aan documenten.


Via het bedrijf die de repatriëring verzorgd, krijgt de uitvaartondernemer te horen wanneer de te verwachten aankomst van de overledene zal zijn in Nederland. Soms is dat redelijk snel na het overlijden en soms zit er wel een week of meer tussen. Af en toe reizen naasten naar het land van overlijden en zijn daardoor actief betrokken.

Hoe anders is dat voor de achterblijvers in Nederland, want die wachten. Natuurlijk kan je enigszins in grote lijnen de uitvaart voorbereiden en dat wordt natuurlijk ook wel gedaan. Wordt het een begrafenis of crematie. Waar vindt de plechtigheid of dienst plaats? Tekstjes voor de kaart. Kinderen zijn al bezig om mooie tekeningen te maken: 'Mag ik die dan bij oma in de kist leggen?'

En dan de thuiskomst van de overledene. Veelal is het lichaam, voordat het vervoer plaatsvindt, gebalsemd, maar het is altijd weer afwachten hoe het lichaam de tijd en reis heeft doorstaan. Toen mijn nichtje Roos van 16 jaar, plotseling overleed in Italië, was ik zelf één van de rouwenden. Ik was afgereisd naar Rotterdam om mijn broer, schoonzusje en hun andere twee dochters bij te staan. Zij waren iets eerder thuis dan Roos. Het moment dat zij thuis werd gebracht vergeet ik nooit. Dat zíj het was die op de brancard lag.

Toen zij in haar eigen slaapkamer op bed was opgebaard en zij, ondanks de vele kundige handen, zo van voorbij was, besef je dat het waar is, dat het echt zo is…

Het nieuws en de kranten staan bol van verschrikkelijke gebeurtenissen. Je zult zelf maar in Barcelona zijn geweest… De vakantietijd zit erop en dan ben je dankbaar dat iedereen weer gezond en wel is thuisgekomen.

Anneke Morsink,
uitvaartondernemer

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox