<p>Willem heeft recentelijk een pauw gemaakt, een model dat hij van Sinterklaas kreeg.&nbsp;</p>

Willem heeft recentelijk een pauw gemaakt, een model dat hij van Sinterklaas kreeg. 

(Foto: )

Willem: Niet bij de pakken neerzitten

Ermelo -  Menigeen vond een eigen manier zich door de coronatijd heen te slaan. Voor Willem van de Water was het wel een extra moeilijke opgave. In mei van het afgelopen jaar stierf zijn geliefde vrouw en verloor hij na 56 jaar huwelijk zijn maatje. Willem is er echter de man niet naar om bij de pakken te gaan neerzitten. Hij pakte een oude hobby op: de modelbouw.

Francisca Meijsser

Vroeger had hij al eens modelschepen gebouwd. Trots laat hij een model van de Titanic zien dat op een kast staat te pronken. Maar nu heeft hij recentelijk een pauw gemaakt, een model dat hij van Sinterklaas kreeg. De kinderen vonden dat vader iets te doen moest hebben. “En het is niet alleen dat je als inwoner van Ermelo natuurlijk iets met pauwen hebt, hij staat immers in het gemeentewapen, maar ook omdat ik de eerste jaren van mijn huwelijk op Staverden woonde”, zo meldt Willem.

En dan komen de verhalen los over dit fraaie landgoed. “Het was oorspronkelijk van de familie s’ Jacob”, zo vertelt hij. Herman Theodoor s’Jacob was getrouwd met Elizabeth Jacoba van der Leeuw. “Van haar wordt verteld dat zij erg betrokken was bij de arbeiders die op het landgoed woonden. Zo was ze ook een keer op kraamvisite gegaan en had toen van de kraamvrouw een zakdoekje moeten lenen. Dat zakdoekje werd de volgende dag gewassen en gestreken door de chauffeur met auto terugbezorgd. Dat waren nog eens tijden”, zo glimlacht Willem. De pauw is altijd met Staverden en ook Ermelo verbonden gebleven. Ook nu nog wordt jaarlijks een witte pauwenveer aan de commissaris van de koning van Gelderland aangeboden.

Later verhuisden Willem en zijn gezin naar Ermelo, voornamelijk vanwege de kerk en de scholen voor de drie kinderen.

De kerk speelt een belangrijke rol in het leven van Willem. Hij vindt het dan ook fijn dat er, ook al is het beperkt, weer kerkgang mogelijk is. “Mijn vrouw en ik zeiden, vooral bij het ouder worden, tegen elkaar: houd je contacten! Die vonden we in de kerk en ik ook bij de koren, het kerkkoor, maar ook het Shantykoor vond ik geweldig. Want zingen doet Willem van de Water graag. “Die contacten bij de kerk heb ik gelukkig nog, bij de koren is dat wat moeizamer omdat er niet meer in een groep gezongen kan worden. Maar Ik oefen nog wel, voor straks.”

Door een kleinzoon die heel veel weet van computers is hij goed op de hoogte van de ICT mogelijkheden en zo heeft hij bijvoorbeeld een app op zijn mobiel waarop hij kan zien hoe zuiver hij zingt.

Ook al heeft Willem zo’n bewonderenswaardige positieve instelling, hij heeft soms ook zijn minder goede dagen, zo vertrouwde hij mij toe. Hij ondervindt gelukkig veel steun in zijn geloof.

Wanneer ik wegga laat hij me de FB-pagina van plaatsgenoot A.F. Troost zien. “Die lees ik elke dag, steeds staat er weer iets waardevols en opbeurends op, ook zijn boeken vind ik prachtig ”, zo besluit Willem van de Water.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden