<p>Natuurlijk vinden de honden het ook fantastisch dat ze zo met elkaar kunnen spelen en dollen.</p>

Natuurlijk vinden de honden het ook fantastisch dat ze zo met elkaar kunnen spelen en dollen.

(Foto:)

Ermelo: belastingparadijs voor honden

ERMELO - De Groevenbeekse heide is een prachtig stukje Ermelo. Dit gebied verveelt nooit. Elke keer is het er weer anders: soms wit van de rijp, groen in het voorjaar en natuurlijk de paarse pracht aan het eind van de zomer. In de coronatijd is het gebied meer in trek dan ooit, zowel bij wandelaars als hardlopers maar vooral ook bij de hondenliefhebbers. Dat per 1 januari 2021 in Ermelo de hondenbelasting is afgeschaft wordt ook zeer gewaardeerd.

Francisca Meijsser

 ”Als ik mijn wandeling over de hei niet heb gemaakt ‘s morgens, ben ik niet goed wakker en lijkt mijn dag niet lekker te verlopen”, zo zei een hondenbezitster. In het kader van “het ommetje” van de bekende neuroloog Erik Scherder is dat precies wat hij met het promoten van deze activiteit bedoelt. “Voor 9 uur ‘s-morgens minstens een kwartier buiten lopen is goed voor je hersenen en je algehele gezondheid”, zo geeft hij aan. “Een fijne bijkomstigheid van wandelen met je hond is dat je ook snel een praatje hebt met een andere hondeneigenaar”, zo merkt iemand op, het sociale aspect dus.

Vriendschappen

De honden mogen hier loslopen, dus je kunt zelf ook vrij bewegen. “Vaak loop je zo een stuk met een ander op en er ontstaan zelfs vriendschappen op die manier”, zo merkt iemand op. “Je praat gemakkelijker tijdens het wandelen, het is ongedwongener, er worden zelfs diepgaande gesprekken gevoerd.” Soms wordt er van te voren afgesproken, maar heel vaak kom je elkaar er gewoon tegen. “Eerst is de herkenning dikwijls in de vorm van ‘het baasje van die labrador’, later pas leer je elkaars naam”, zo voegt iemand toe.

Natuurlijk vinden de honden het ook fantastisch dat ze zo met elkaar kunnen spelen en dollen. En als de baasjes druk met elkaar in gesprek zijn mist soms opeens iemand zijn hond, die dan toch echter weer gauw ontdekt en teruggefloten wordt. “Zo ging het ook met mijn hond Storm, die, toen ik even niet oplette, een heerlijk omelet van een picknicktafel griste”, zo vertelt een eigenaar lachend. “Gelukkig konden de picknickers er de humor wel van inzien.” En dat de honden ook erg van het uitje genieten blijkt uit dit verhaal: “ een teckel had geen zin om al naar huis te gaan en ging daarom onder bramenstruiken liggen. Zo kon het baasje hem niet pakken.

In het algemeen kunnen de hondeneigenaren goed met elkaar overweg en houdt men rekening met elkaar en elkaars hond. Wanneer je merkt dat de hond van een ander met je meeloopt bijvoorbeeld dan stop je zodat ieder weer zijn eigen weg kan gaan. Als je merkt dat de honden elkaar niet mogen, want die hebben ook zo hun voorkeuren, dan neem je even een ander pad.

Ook houd je rekening met de natuur, je loopt over de paden en niet dwars door de heide. Immers straks breekt het broedseizoen weer aan en de veldleeuwerik en roodborsttapuit, die op de grond broeden, wil je niet verstoren. Zo is en blijft het een goede plek voor velen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden