<p>Van links naar rechts Wieteke, Rosalie en Richard met asielplanten bij Green Offices</p>

Van links naar rechts Wieteke, Rosalie en Richard met asielplanten bij Green Offices

(Foto: Frieda Fennell)

Plantendag: Groene zusjes stekken zich suf

ERMELO - “Be the change: dat is onze boodschap. Maar tegelijkertijd kunnen we het niet alleen.” Met een verontwaardigde blik in haar ogen en opgetogen stem vertelt Rosalie dat wereldwijd honderd bedrijven zeventig procent van alle CO2 uitstoten.

Frieda Fennell

Wieteke en Rosalie Schadenberg, twee zussen uit Ermelo, groeiden op met het mantra dat je zuinig bent op je spullen. De circulaire gedachte werd ze met de paplepel ingegoten. Sinds anderhalf jaar delen de tot Ecomeisjes omgedoopte zusjes hun zoektocht naar duurzame alternatieven op hun snel groeiend Instagram-kanaal in de hoop anderen te inspireren om duurzamer te leven.

Duurzaam stinkt niet

Of duurzamer leven noodzakelijk is, behoeft geen antwoord. Zonder verduurzaming geen toekomst. “Het zijn kleine veranderingen in onze levensstijl die grote impact hebben”, vertelt Wieteke. “Honderd procent duurzaam leven kan niet. Het meest duurzame leven is uiteindelijk geen leven. Maak daarom bewuste keuzes. Vliegen? Prima, maar kies er bewust voor en hop niet om de haverklap naar een andere stad.”

Rosalie: “Er zijn veel vooroordelen over groener leven. Toch merk ik dat mensen snel om zijn als ze erachter komen dat de vooroordelen niet kloppen. Neem bijvoorbeeld de OrganiCup, het milieuvriendelijke alternatief voor de tampon. Inmiddels zijn meerdere vriendinnen erop overgestapt. Het blijkt gewoon comfortabeler te zijn. Zo kan ik veel voorbeelden noemen. Een compostbak hóeft niet te stinken. Duurzaam is niet altijd duurder. Koop vaker tweedehands spullen of maak eens zelf wasmiddel of vegan mayonaise.”

Plant zoekt onderdak

Uitgekeken op een plant? Klep open, plant in de groenbak en morgen staat er een nieuwe. Dat kan anders, dacht Wieteke. “Ik houd van planten en stek me suf. Het maakt me blij een plant te verzorgen en te zien groeien. Maar soms past een plant niet meer en weggooien is zonde. Zo ontstond het idee van een plantenasiel. Toen ik in contact kwam met Richard viel het idee op z’n plek.”

Richard van der Poll is eigenaar van Green Offices, een uiterst duurzaam pand waarin werkruimte wordt aangeboden aan bedrijven tot zeven medewerkers. “Hier op kantoor geven we planten een tijdelijk onderdak. Op zaterdag 17 oktober is het Plantendag en haal je bij ons voor een klein prijsje een nieuw exemplaar op.”

Simple as that

Tegelijkertijd beseffen de Ermelose zusjes dat er meer nodig is. “De grote vervuilers moeten door de overheid aangepakt worden. Maak autorijden duurder en het OV gratis. Verhoog de prijs van vlees en subsidieer gezonde producten. De tijd voor excuses ligt echt achter ons.”

Zo simpel als het lijkt zal het in politiek Den Haag niet liggen. We zijn immers allemaal volwassen mensen, aldus Rutte. Maar hebben we als volwassenen niet soms een zetje nodig om ons gedrag in de goede richting te veranderen?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden