<p>De mooie tuin van kunstenares Inge Mulder als decor voor haar schilderijen. (foto: Arda Konings)</p>

De mooie tuin van kunstenares Inge Mulder als decor voor haar schilderijen. (foto: Arda Konings)

(Foto: Arda Konings)

‘Wat mijn ogen zien, maken mijn handen’

ERMELO - Negen deelnemers van StEK nodigen het publiek van harte uit een kijkje te komen nemen in hun tuinen tijdens de jaarlijkse kunstroute. Een fietstocht van zo’n 27 kilometer voert de bezoekers langs tuinen Harderwijk, Ermelo en Putten waar hen een aantal uiteenlopende exposities wacht. Nu nog hopen op mooi weer.

Arda Konings

Dé StEK waar zo’n 35 kunstenaars uit Ermelo zich verenigd weten, biedt kunstminnende liefhebbers en overige belangstellenden, het laatste weekend van september een alternatieve fiets-kunstroute aan. De te exposeren kunstwerken worden namelijk buiten in de tuin opgesteld. Geheel coronaproof dus. Eén van de negen deelnemers is de creatieve Inge Mulder. Het tekenen en knutselen zit haar van jongs af aan in het bloed. Of, zoals Inge het zelf ronduit benoemt “De kracht zit in mijn handen. Wat mijn ogen zien, maken mijn handen.”

Zo’n beetje alle vormen van kunst hebben Inge’s belangstelling wel. Beeldhouwen, batikken, macrameeën. Ze vindt het allemaal even leuk. Ook vroeger in haar werk als kleuterjuf en onderwijzeres, kon ze haar creativiteit kwijt in handvaardigheid en textiel. “Maar, zodra je een kunstje beheerst, is het voor mij klaar. Behalve met schilderen. Dan heb ik dat gevoel juist niet. Het is voor mij althans, nooit goed genoeg. Ik probeer dan alles uit qua technieken en materialen. Ik wil nooit blijven hangen in één patroon. Experimenteren is het mooiste om te doen. Een zoektocht. Ik maak bijvoorbeeld bij het schilderen ook gebruik van steentjes, kraaltjes en schelpjes, om te verwerken. Bovendien ben ik heel gevoelig voor kleuren en het liefst grote vormen.”

Om haar woorden kracht bij te zetten laat ze een aantal groot formaat geschilderde pauwen zien, hét symbool van Ermelo. “Zoals je ziet experimenteer ik ook door jute te plakken op het doek en daar schilder ik vervolgens overheen. Volgende week komen deze pauwen ook in de tuin te staan. O ja, ik heb pas nog een aantal pauwen verkocht. Eerst wil je nooit ergens afstand van doen. Later ga je het waarderen als anderen je werk willen kopen. Apart is dat hè? Mijn man grapt wel eens dat ik maar iconen moet gaan schilderen, die nemen niet zo veel ruimte in,” aldus een lachende Inge.

In haar kind- en jeugdjaren zat Inge altijd achter op de fiets bij haar moeder. Later had ze haar eigen kinderen achterop. “Dat fietsen is er altijd in gebleven. Mijn man en ik fietsen de wereld rond. Ik maak dan heel veel foto’s onderweg met veel details. Die inspireren me weer bij het schilderen. Vul ik het op mijn eigen manier in. Dat is altijd een mooi en boeiend proces. Want het wordt nooit wat ik had willen maken, halverwege verandert het weer. Maar het product is meestal ondergeschikt aan het proces. Als het eindproduct naar mijn zin is, ben ik dik tevreden!”

Op 26 en 27 september tussen 12.00 en 17.00 uur kan de route worden gefietst langs 9 verschillende deelnemers met honderden kunstwerken. Meer informatie op www.kunststek.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden