Arrangeur Angelique maakte een speciaal 'bloemenduet' voor op de piano.
Arrangeur Angelique maakte een speciaal 'bloemenduet' voor op de piano. (Foto: Arda Konings)

Cliënten stijgen boven zichzelf uit

ERMELO - Even voor een dag waren 35 cliënten van GGz Centraal locatie Veldwijk, het stralende middelpunt. Even boven jezelf uitstijgen en shinen. Omgeven door hun zelfgemaakte bloemenkunstwerken, die werden geëxposeerd in de Lukaskerk. Voor hen hét bewijs dat je zo veel meer bent dan ziek zijn in je hoofd. Dit was hún dag.

Arda Konings

Het interieur van de Lukaskerk ademde een en al ‘bloemen-geur-zee-sfeer’ uit. De mooiste kleuren, vormen en samenstellingen deden vermoeden of de plaatselijke bloemmisten uit Ermelo zelf aan het werk waren geweest. Echter, niets was minder waar. Activiteitenbegeleidster en initiatiefneemster van de expositie Jolanda Vlijm, glom van oor tot oor en borrelde over van trots op haar cursisten. Van tevoren had ze niet kunnen bevroeden dat het zo groots en mooi zou uitpakken. Twijfelde ze zelfs nog een beetje, of ze belangstellenden ‘deze kant’ op zou krijgen.

Als Jolanda memoreert hoe het 15 jaar geleden met vier mensen in de kantine ooit begon, raakt ze niet uitgepraat. “Ja, hoe gaat zo’n proces. Vanuit de kwekerij hier op het landgoed, werden altijd al bloemstukjes verzorgd voor de diverse afdelingen. Totdat iemand op een gegeven moment zei, ‘Ik zou zelf wel eens willen leren bloemschikken.’ Zo is het ontstaan. Maar al vrij snel werd de kantine te klein en gingen we naar de bloemenkas. Toen er een nieuw pand gebouwd werd op het kwekerij gedeelte, kreeg ik de beschikking over een ruimte waar ik verder ben gegaan met het geven van workshops. Daar kregen we volop de kans samen te bloeien en groeien. In de toptijd kwamen er wekelijks tussen de 60 en 85 cliënten leren bloemschikken. Dan bedoel ik cliënten intern maar ook zelfstandig thuiswonend en mensen vanuit de WMO.”

Stigma

Naast het aanleren en ontwikkelen van technieken, het leren luisteren en opdrachten uitvoeren, met een groep leren omgaan, bieden de workshops de cliënten bovenal een stuk ontspanning. Helaas zijn er anno 2020 nog veel vooroordelen ten aanzien van psychiatrie. Jolanda: “Met deze expositie willen we het stigma daarop, doorbreken. Of iemand nu kort- of langdurig niet goed in zijn vel zit, iemand is veel meer dan dat en kan veel meer dan dat. Het is ongelooflijk hoe hard er gewerkt is de afgelopen weken. Vooral de laatste twee dagen voor de opening. Het was de dag van de waarheid voor de cursisten!”

Het was altijd al een beloning je eigen bloemstukje mee naar huis te nemen na een cursusdag. Hoe waanzinnig mooi is het dan om bij een expositie je eigen naam als arrangeur met de titel van je bloemstuk, op een kaart te zien prijken naast je creatie. Of één en ander een vervolg gaat krijgen, wijst de toekomst wel uit. Jolanda: “We moeten hier eerst even van bijkomen. Het smaakt wel naar meer. Met behulp van onze cliënten zijn er ook workshops voor de plaatselijke bewoners. Dat smeedt een stuk samenwerking en verbinding. Iedereen is altijd welkom. Daar staan we voor open.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden