Het Rode Kruis roept iedereen die de komende tijd naar Zuid-Europa op vakantie gaat op om zich goed voor te bereiden.
Het Rode Kruis roept iedereen die de komende tijd naar Zuid-Europa op vakantie gaat op om zich goed voor te bereiden. pixabay

Rode Kruis adviseert: ‘Ga goed voorbereid op vakantie naar Zuid-Europa; volg nieuws en verken vluchtroute’

25 juli 2023 om 08:00 Overig

ERMELO (ANP) Het Rode Kruis roept iedereen die de komende tijd naar Zuid-Europa op vakantie gaat op om zich goed voor te bereiden. De hulporganisatie doet die oproep vanwege de vele bosbranden in meerdere landen rond de Middellandse Zee.

,,Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met bosbranden. In Spanje, Griekenland en Zwitserland zijn al duizenden mensen geëvacueerd. De extreme hitte en langere periodes van droogte zorgen ervoor dat het einde nog niet in zicht is”, aldus het Rode Kruis.

VLUCHTROUTE HOTEL OF VAKANTIEHUIS

De hulporganisatie deelt tips uit om goed voorbereid op vakantie te gaan. ,,Volg het nieuws, verken de vluchtroute vanuit je hotel of vakantiehuis en check ook een alternatieve route als het nodig is. Zet een tas klaar voor als je moet evacueren, met daarin je paspoort, verzekeringspas en waardevolle spullen.”

REISADVIES OVERHEID

Daarnaast adviseert het Rode Kruis Nederlanders om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen en lokale noodnummers van de brandweer, ambulance en politie voor vertrek op te slaan. “Het is ook goed als je weet welke alarmsystemen er op je vakantiebestemming worden gebruikt. In Nederland is dat bijvoorbeeld NLalert.”

In Griekenland, Spanje en Italië is het Rode Kruis in actie gekomen vanwege de hoge temperaturen. Zo helpt de organisatie op Rhodos met zoek- en reddingsacties en de evacuaties van mensen. Op dat Griekse eiland woeden al dagen bosbranden. Ook is er door hulpverleners in Griekenland en Spanje water uitgedeeld en worden mensen geïnformeerd over de hitte. In Italië heeft de organisatie een speciaal nummer opengesteld voor vragen over de hitte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie