Afbeelding
Pixabay

Gemeente Ermelo kan gebruik bestrijdingsmiddel Roundup niet verbieden

Overig

ERMELO Het gebruik van het bestrijdingsmiddel Roundup kan de gemeente Ermelo niet verbieden door een verbod op te nemen in een gemeentelijke verordening.

Dat stelt het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van de fractie van Progressie Ermelo. Die wilde dat werd aangegeven welke mogelijkheden er zijn om het gebruik van Roundup tegen te gaan.

In de landbouw mogen, zo stelt het college, boeren en telers onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers, mogen dat niet. Ook de gemeente maakt zelf geen gebruik van het bestrijdingsmiddel. Volgens het Ermelose college is er veel discussie over de vraag of glyfosaat wel veilig is voor de volksgezondheid. Internationale instanties hebben hierover verschillende meningen. Dit door het gebruik van andere informatie bij de beoordeling maar ook omdat op basis van dezelfde informatie andere conclusies worden getrokken.

In Nederland adviseert de gezondheidsraad er op voorhand van uit te gaan dat bestrijdingsmiddelen een risico voor de gezondheid vormen. Ook zorgen restanten van bestrijdingsmiddelen voor verontreiniging van het grondwater.

Wettelijk is het echter toegestaan Roundup te gebruiken. In het Europees Parlement gaan al jaren stemmen op voor een algemeen verbod van het middel. De gemeente zelf kan echter geen verbod instellen. De wettelijke mogelijkheden zo’n verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening ontbreken.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Evert en Jannie Bos uit Putten delen hun ervaringen 47 minuten geleden
Afbeelding
Wethouder Weidema wil het anders en beter doen 5 uur geleden
Afbeelding
Word het visitekaartje van Museum Het Pakhuis 20 uur geleden
Afbeelding
Vaak verbitterde strijd: 50 jaar zelfstandig 21 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Op pad met de boswachter 12 aug, 14:51
Afbeelding
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten 12 aug, 14:35