Marten Kamminga laat zijn passie 'Aangedaan' na 7 jaar weer klinken.
Marten Kamminga laat zijn passie 'Aangedaan' na 7 jaar weer klinken. Arda Konings

Passie ‘Aangedaan’ van componist Marten Kamminga na 7 jaar weer op de planken

13 maart 2023 om 19:00 Muziek

ERMELO Het eerste begin van de Passie ‘Aangedaan’ van componist en muziektherapeut Marten Kamminga (Veldwijk-GGz Centraal) ontstond in de vorm van een ‘cadeautje voor zijn dochter’. Die speelde destijds in een bandje van Groot Emaus. Het componeren van wat ‘passie-dingetjes’ in rockstijl, groeide uit tot een merkwaardig en bont passiespel met zowel rock- als klassieke elementen. 

Uiteraard zijn voor de gezongen teksten onder andere citaten gebruikt uit de verschillende evangeliën van de Bijbel. ,,Maar er zitten ook teksten van liederen tussen die de emoties vertolken bij het verraad van Judas, de scene dat de dure zalf over de voeten van Jezus wordt gegoten, zijn gevangenneming en verontwaardiging omdat hij als een crimineel wordt neergezet”, verwoordt Kamminga het zelf. ,,Ik heb de Passie voor het eerst losgelaten in het jaar 2000 in de Lukaskerk. Het was mijn passie, om iets te creëren waarbij de verschillen tussen mensen wegvallen. Je weet niet meer wie in het koor de patiënt is, wie er werkt, wie de vrijwilliger of begeleider is. Je staat allemaal met elkaar te zingen. Dat is altijd mijn grote droom geweest. Mensen met elkaar verbinden met muziek als universele taal.”

ONNAVOLGBAAR

De laatste keer dat ‘Aangedaan’ werd opgevoerd was in 2016. Het heeft dus zeven jaar stil gelegen. ,,Daar was wel een reden voor ja. Door het overlijden van koorlid Jan Jaap Molenmaker viel tevens de persoon weg die de rol van Jezus droeg. Dat deed hij op onnavolgbare wijze. In 2016 is het toch weer opgepakt en wilde de toen 80-jarige broer van Frans Molenmaker die rol wel op zich nemen. Daarna dachten we dat het zo ‘mooi was geweest’.”

EEN JEZUS VAN 86 JAAR

Maar het ging weer borrelen. Al had Kamminga er aanvankelijk een wat hard hoofd in. ,,Ben het rustig weer eens gaan bekijken met Frans. Met het ouder worden zakt een stem meestal. Ook die van Frans die vroeger tenor was. Inmiddels is hij 86 jaar en doet het toch nog voor één keer. Moet je nagaan, een Jezus van 86 jaar! Ook de stem van de Pilatus vertolker – Corrie Bleeker – is beduidend lager geworden. Maar zij kan ontzettend goed declameren. Met een aantal aanpassingen is zodoende alles weer op de rails gekomen”, aldus de componist.

‘Aangedaan’ is dus een werk voor koor, solisten en instrumentalisten. Met als basisinstrumenten het kerkorgel en een vleugel. ,,De samenstelling van instrumentalisten wisselt wel eens. Er speelden wel eens een hoboïst en dwarsfluitist mee. Nu heb ik er een violist, saxofonist, een bassist en slagwerkspeler bij. Een van de koorleden van Vox Nio, Ed Kiel, speelt voortreffelijk op het orgel en ik zelf heb de algehele leiding vanachter de vleugel”, vult Kamminga aan. 

De Passie wordt uitgevoerd op donderdag 16 maart om 19.30 in de Lukaskerk op Veldwijk, tijdens de ochtenddienst op zondag 19 maart om 09.45 uur in de Immanuelkerk en op zondagmiddag 2 april om 16.45 uur in de PKN Gemeente in Putten. Toegang is vrij.

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie