De parkeerplaats Chevalierlaan in Ermelo wordt als onveilig ervaren.
De parkeerplaats Chevalierlaan in Ermelo wordt als onveilig ervaren. Wijnand Kooijmans

Ermelo schaft mobiele camera’s aan voor toezicht bij overlast openbare ruimte

17 maart 2023 om 10:00 Maatschappelijk

ERMELO Door de gemeente Ermelo worden, samen met Putten, drie mobiele camera’s aangeschaft. Hiermee is in totaliteit een bedrag gemoeid van 32.000 euro waarvan de helft voor rekening komt van Ermelo. Er wordt nog beleid opgesteld voor de inzet en het gebruik van de camera’s.

De gemeente Ermelo beschikt nog niet over mobiele camera’s. Het wordt wel wenselijk gevonden om beschikking te hebben over deze camera’s die snel en flexibel inzetbaar zijn. Als voorbeeld wordt genoemd het parkeerterrein aan de Chevallierlaan. Bij onder meer bewoners van het wooncomplex aan de Markt bestaat een onveilig gevoel wanneer zij hier hun auto parkeren. Door de inzet van de camera’s kan worden opgespoord of zich op de parkeerplek personen ophouden met kwalijke bedoelingen.

ERNSTIGE OVERLAST

Daarnaast kunnen de camera’s worden ingezet bij ernstige overlast in de openbare ruimte, een golf aan inbraken in auto’s, tijdens evenementen of situaties waarin ernstige maatschappelijke onrust wordt verwacht. Door het college van burgemeester en wethouders wordt aangegeven dat er geregeld situaties zijn waarin bijvoorbeeld sprake is van ernstige overlast, vandalisme of een reeks diefstallen in de openbare ruimte.

CAPACITEIT BOA’S

Meespeelt dat de capaciteit van de boa’s en de politie onder druk staat. Hierdoor worden afwegingen gemaakt om de inzet van boa’s in risicovolle situaties zo veel mogelijk te voorkomen. De politie heeft vaak maar beperkte capaciteit beschikbaar. Gevolg is dat er minder toezicht is op straat.

BEVOEGDHEID VAN BURGEMEESTER

Het inzetten van de camera’s is een bevoegdheid van de burgemeester. Als hiertoe wordt besloten wordt dit bekend gemaakt en in de omgeving van de camera’s borden geplaatst waarop de inzet wordt aangegeven. De camera’s worden ondergebracht bij de gemeente Harderwijk.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie